Pytam w imieniu kolegi. Chce kupić A510 lub jakiegoś tańszego Nikona, ale w sklepie mu powiedzieli, że Canon w tanich kompaktach stosuje plastikowe soczewki a Nikon we wszyskich modelach szklane. Jaka jest prawda ?
Wersja do druku
Pytam w imieniu kolegi. Chce kupić A510 lub jakiegoś tańszego Nikona, ale w sklepie mu powiedzieli, że Canon w tanich kompaktach stosuje plastikowe soczewki a Nikon we wszyskich modelach szklane. Jaka jest prawda ?
Tak niestety jest... To prawda... A mnie zaraz zlinczują...
Normalnie katastrofa... 300D plastik... soczewki plastik... Jak tym zdjecia mozna robic :mrgreen:
Minolta tez ma szklane... Tyle ze kolega jak kupil a85 to byl wniebowziety a minolte wyklal od wszystkich diablow :D
a wie ktoś w jakich modelach są plastyki z w jakich szkło
Marfackib,
Podejzewam, ze w kazdym jest cos zrobionego z tzw. plastiku. Zdziwilbys sie jakiej jakosci potrafia byc teraz tworzywa sztuczne :)
Oglądałem dzisiaj z ciekawości A510 - Obiektyw wygląda na szklany , na dodatek ma powłokę przeciwodblaskową w kolorze zielonym ( taką samą mam na moich okularach !!! )
Masz racje, ale mając do wyboru plastik lub szkło, pewnie większość wybierze szkło.Cytat:
Zamieszczone przez Roni
Co za bzdura soczewki są szklane. Plastikowe soczewki to się stosuje w jednorazowych aparatach.
Zapewne - ale to idzie rozpoznac. Choc z pewnoscia nie powinien byc to koronny argument przy wyborze aparatu.Cytat:
Zamieszczone przez Marfackib
Jesli tanie (ladnie mi tanie - za kilka stow) kompakty (niektore) uznac za jednorazowe, to z pewnoscia masz racje :DCytat:
Co za bzdura soczewki są szklane. Plastikowe soczewki to się stosuje w jednorazowych aparatach.
a jak to mozna sprawdzic czy plastik czy szklo? aparaciku nie rozbieralem a na oko to chyba ciezko rozpoznac...no i czy S1 mozna uznac za tani kompakt;)?