Canon EF-S 55-250 a inne tele - porównanie.
Witam.
Od jakiegoś czasu na rynku pojawił się nowy tele Canona EF-S 55-250 IS. Jedyny test jaki znalazłem to ten na Photozone. Wynika z niego, że to całkiem niezłe szkło, zwłaszcza jeżeli chodzi o stosunek jakości do ceny ( 1000PLN). Niemniej obiektyw nie ustrzegł się wad. Z testu wynika, że tylko na "dziurze" 5,6 bardzo duże winietowanie, i to w całym zakresie ogniskowych, oraz problem z AF na krótkim końcu. Pomijam kwestię wszechobecnego plastiku i zastosowania tylko do APS-C. No, ale z drugiej strony IS daje do myślenia. Z niecierpliwością oczekuję testu na optyczne.pl.
Mnie najbardziej interesuje zestawienie tego tele z Canonem 100-300. Zbliżona cena, w miarę podobny zakres ogniskowych, i dla amatora może to być nie lada problem, który wybrać. Jeżeli ktoś ma już to szkło to proszę pisać o spostrzeżeniach, wadach i zaletach. Wiem, że nie tylko mnie zainteresuje ten temat.:confused:
Canon 100-300 USM v. 55-250 IS...czy warto się przesiąść !?
Witam serdecznie...
Krótkie info bym prosił albo odpowiedź na pytanie czy Waszym zdaniem warto zamienic 100-300 na 55-250...mam to pierwsze szkło ale po pojawieniu sie tego ze stabilizacja mysle co zrobic. :confused: Głównie foce przyrodę, ptaki.
Dzieki z góry za podzielenie sie cennymi uwagami !