sigma 135-400 APO, a 70-200 4L + extender II 2x
Witam
Mam pytanie w co lepiej zainwestować Sigma 135-400 APO (lub podobny do oko ło 1000zł - używka) czy extender canon II 2x do już posiadanego 70-200 4L.
Druga opcja wypada troszke taniej, ale wszystko zależy od trafionej okazji na allegro czy innym źródle. Chodzi mi szczególnie o jakość. Wiadomo, że Lka jest rewelacyjna szybki AF i ostrość, ale po dodaniu extendera podobno mydło w przypadku 2.8 w 4L jest lepiej, ale bez rewelacji (ciemniej jak w sigmie) i czy AF nie będzie wolniejszy - ale może pewniejszy?
Jak jest na prawdę. Przy extenderze fajnie bo można ładnie się za pakować w plecak sigma, tamron bardziej uniwersalne. A i jeszcze jak sprawa wygląda nowej Cosiny/Soligora w takim zestawieniu - z tego co wyszukałem to chyba największy badziew o tej Sigmie nic w zasadzie nie wiem. A na forum nie ma odniesienia do jakości extender + 70-200 L.
Najczesciej uzywam zakresu wlasnie tej Lki i nie chcę więcej wydawać kaski więc o canonie 100-400 IS nawet nie myślę (czasami tylko będę potrzebował 400mm).
Pozdrawiam