-
Zdjęcie jest "nie" OK
Proszę o ocenę fotki. Nie jestem zadowolony z efektu - brak ostrości, jakiś podejrzany szum (a ISO tylko 200). Nie patrzcie na brudną matrycę.
Nie wiem gdzie robię błąd. Aha fotka była robiona z filtrem polaryzacyjnym. Czy on mógł wprowadzić szum?
Przysłona f18, czas 1/30, ISO200 - robione ze statywu.
Link do fotki - http://img134.imageshack.us/my.php?image=img1802pb7.jpg
na maila mogę przesłać oryginał.
Dziękuję wszystkim za ocenę.
-
Tak duża przesłona już pogarsza jakość optyczną. Przy czasie 1/30 gałęzie na wietrze mogą być już poruszone. Szumu zbytnio nie widzę.
Ponadto jest za ciemno - jak jest dużo jasnych miejsc w kadrze to trzeba dodać korekcję na +. Przy fotografowaniu samego śniegu (pomiarze punktowym ze śniegu) to by musiało być koło +2-2,5EV. Tu pewnie starczyłoby +1EV.
-
Tak jak napisał Tomek....przy takich warunkach prześwietlaj zdjęcia i spoglądaj na histogram po wykonaniu ujęcia. To było ewidentnie niedoświetlone bo jest normą przy śniegu.
Lekko poprawione ale cudów nie ma :)
-
Poczytaj trochę o dyfrakcji. Ostre zdjęcia na cropie, to max f11. Powyżej tylko syfy na matrycy ostro wyłażą. Resztę wyjaśnili przedpiścy.
-
Dzięki za podpowiedź. Z tymi wysokimi przysłonami się gubię. Po przeanalizowaniu fotek z tak wysoką przysłoną tylko sie potwierdza Wasza opinia. OK idę spróbować zrobić to samo ujęcie z f11 max i korekcja ekspozycji. Pochwale się osiągnięciem. Dzięki Tomek