Witam!
Posiadam roczny A60, zrobił ok. 500 zdjęć. I teraz pojawiają się takie kwiatki.
www.lubotyn.retel.pl/BIP/1.jpg
Fotka jest duża (1,12 MB) ale chciałem zachować orginalny format.
Może ktoś wie, co jest tego przyczyną?
Proszę o pomoc.
Major
Wersja do druku
Witam!
Posiadam roczny A60, zrobił ok. 500 zdjęć. I teraz pojawiają się takie kwiatki.
www.lubotyn.retel.pl/BIP/1.jpg
Fotka jest duża (1,12 MB) ale chciałem zachować orginalny format.
Może ktoś wie, co jest tego przyczyną?
Proszę o pomoc.
Major
W exif stoi ISO 200. Jeśli wcześniej robiłeś na ISO 200 i szumów było mniej to się coś popsuło.Cytat:
Zamieszczone przez Major
Jeśli takie ISO 200 mają kompakty Canona to brak słów.
Posumowując: na zdjęciu jest niewyobrażalny szum, szczególnie jak na ISO 200. W lustrzankach, inna klasa wiem, ale mimo wszystko to ISO 3200 wygląda dużo czyściej :(
Jeśli tak ten kompakcik szumi powyżej ISO 50 to zmień czułość na ISO 50 lub 100 (najmniejsze dostępne) i niestety nie waż się tego zmieniać - być może masz gdzieś ustawione ISO na Auto. Też zmień na 50/100
No nie to jakas tragedia. Nie uwierze, ze na iso 200 wychodza takie szumy. Widzi mi sie raczej jakas usterka aparatu. 'Od zawsze' tak bylo?
Wcześniej było dobrze, to stało się w czasie tej "sesji".
Zwalony aparat.Cytat:
Zamieszczone przez Major
Na 100% wina aparatu! U mnie w A80 na ISO 400 szumi duuuuuuuzo mniej!
Albo zwalil sie algorytm przetwarzania obrazu - wtedy reset camera to default oraz wymiana/nadpisanie firmware moglyby pomoc... jak nie to serwis.
Albo zepsula sie matryca (np jakies cholernie ostre swiatlo po niej przejechalo typu laser czy slonce) ... a wtedy taniej wyjdzie kupic nowy, lepszy aparat.
Dzieki ,najpierw spróbuję z firmwarem, jak nie pomoże to chyba serwis.
Ja też mam A60 i takich szumów nie widziałem nawet przy ISO400 i 8 sekundowym naświetlaniu. Ewidentnie awaria do usunięcia tylko w serwisie.