-
Poradźcie co kupić !
Przygodę z fotografią zacząłem z Canonem EOS 300 od niedawna bawię się canonem EOS 300 V +Obiektyw Canon EF 75-300 mm f 4-5.6 III.
Teraz chcę kupić lustrzankę cyfrową ale nie mogę na sprzęt wydać więcej niż 3 tys zł. chciałbym aby mój nowy sprzęt współpracował z ww obiektywem. Czy może mi ktoś poradzić czym warto się zainteresować?
Za wszelkie rady wielkie dzięki.
-
-
Obiektyw ten będzie współpracował z każdą lustrzanką cyfrową. Mocowanie EF pozwala również na współprace z pełnymi klatkami (full frame).
Odnośnie kwoty, którą chcesz wydać na body to albo 400D albo 30D. Jeśli nie chcesz się pchać w koszta wysokie od razu to weź 400D.
Nie wiem również co chcesz fotografować, może to ułatwi sprawę, który korpus wybrać.
-
Fotografuję głównie przyrodę pejzarze powoli straram zbliżyć się coraz bardziej do zwierząt i ptaków.
-
No to przyda Ci się wysokie ISO i małe szumy, skłaniałbym się ku 30D.
-
Jesli masz czym focic w tej chwili to polecam poczekac do lutego. A w lutym bedzie stac Cie na wiecej. Wiecej dozbierasz i ceny nieco spadna poniewaz Canon wprowadzi cos nowego na rynek. Czekaj, no chyba, ze musisz juz, natychmiast.
-
-
Raczej się wstrzymam wg porady i zobaczę co się będzie działo na rynku.
Gdzie ewentualnie powinienem rozglać się za sprzętem? Interesują mnie konkretne sprawdzone miejsca.
-
Sprzet, wedlug mnie, kup u znanego i sprawdzonego sprzedawcy. Np. znanego z forum Canon Board. Nie ma sensu kupowac w sklepie bo sklep ma marze wieksza niz Tipowiec. Poczekaj a nie bedziesz zalowac.
-
Jak na tym forum mówią głosy to między 20D a 30D nie ma dużej różnicy. 20D wyrwiesz nawet za 1700 zł, trochę trzeba poszukać by trafić na dobry egzemplarz (nie zajechany), a resztę wydać na dobre szkło :) No chyba że zaryzykujesz i kupisz coś zagranicą, więc nawet w 3000zł zmieścisz się kupując nowego Canona 40D:)