Witam
Pytanie do osób które ww. obiektywy mają lub miały z nimi stycznosć.
Czy przy F2,8 można się spodziewać podobnej ostrosci z obu czy też jednak 50/1,8 będzie gorsza?Wszak i pieniadze nie te same :)
Pozdrawiam serdecznie
Wersja do druku
Witam
Pytanie do osób które ww. obiektywy mają lub miały z nimi stycznosć.
Czy przy F2,8 można się spodziewać podobnej ostrosci z obu czy też jednak 50/1,8 będzie gorsza?Wszak i pieniadze nie te same :)
Pozdrawiam serdecznie
Przy f2.8 mozna sie spodziewac nawet bardzo podobnej ostrosci.
To w takim razie dlaczego wywalac tyle forsy w 100 2.8 macro?Cytat:
Zamieszczone przez tpop
Ano dlatego ze skala odwzorowania, odleglosc ostrzenia, ogniskowa, szybkosc.
:mrgreen:
@Vitez, chyba nie odpowiedziales na pytanie zawarte w pierwszym poscie tego watku :)
Nie no ale pytanie jest tendencyjne bym powiedzial :)
Czy zarowka 200 W da tyle samo swiatla co 420Ex bo pieniadze nie te same ? :)
I zeby nie bylo ze nie w temacie to ostrosc bedzie na mniej wiecej tym samym poziomie tyle ze te obiektywy sa zupelnie do czego innego stad takie roznice w cenie.
Witam wszystkich ,noszę się własnie z zamiarem kupna canona EF 100mm f/2.8 USM makro.Obecnie posiadam sigmę EX 50mm f/2.8 makro. Moje pytanie czy warto wykładać kasę na canona???Wiem żę są to inne ogniskowe,ale czy uzyskam na canonie lepszą jakość optyczną niż na sigmie??? No i jaką jakość optyczną uzyskuje się ww.canonem z matrycami cyfrowymi???
Nie wydaje mi się,by pytanie było tendencyjne.....
Jest wyraźnie sformułowane i dotyczy tylko i wyłącznie OSTROŚCI przy F2,8.
I jest skierowane raczej do praktyków niż teoretyków :)
Sorki za minimalny sarkazm ale pokaz Ty mi takiego praktyka, ktory porownuje te dwa szkla bo ja jakos nie widze sensu.Cytat:
Zamieszczone przez Paweł
Widzę,że dalej nie rozumiesz pytania....Cytat:
Zamieszczone przez McKane
Przykład:Sytuacja typu np.koncert-100/2,8 na pełnej dziurze robi ostre zdjęcia ale to jest... 100mm jakbym jeszcze miał 50mm(za ok. 300zł) i porównywalą
jakośc optyczną a w szczególnosci ostrość to byłbym mocno zadowolony.
100/2,8 to nie tylko macro...:)
O tak teraz to ma zdecydowanie wiekszy sens z tym ze do koncertow kupilbym Sigme 70-200 2.8 :)
Moim zdaniem w oparciu o wszystkie testy jakie widzialem na necie ostrosc tych obiektywow bedzie bardzo zblizona. Nie jestem w stanie tego porownac ale sa na tym forum osoby ktore maja taki zestaw wiec moze poswieca pare minut i wrzuca sample.