-
Fotki księżyca ...
Witam ...
Mam mały problem z ustawieniem aparatu żeby zrobił ostre zdjęcie "łysego" ... mam EOSa 300D i Sigme 70-300 APO II ... kombinowałem z różnymi ustawieniami ale zawsze wychodzi mi poprostu biała plama .. nie widać kraterów czy jakichkolwiek plam na nim ...
Jakich ustawień na M najlepiej użyć żeby księżyc był lepiej widoczny ... ??
Z góry dzięki za podpowiedź ..:)
-
http://kuchatek.republika.pl/moon_04-18-2005.jpg
Z rency... :mrgreen:
Mozesz podjechac iso na 800, zjechac mniej z przyslona, czas +/-... Zalezy czy chcesz nieco jasniejszy czy ciemniejszy...
Ja tam troche skorygowalem go w RAW'ie, ale dosyc malo... Kolo tych ustawien powinno Ci wyjsc mniej wiecej to samo :D Nie przeginaj za bardzo z czasem... Jak zjedziesz za nisko to bedzie rozmyty (ksiezyc jest wbrew pozorom dosyc szybki)... Kratery widac glownie przy niepelnym oswietleniu kiedy swiatlo pada z boku i sa ladne cienie...
A najlepsze to 1000mm+ jest :D
-
Z mojego 75-300, wyciete z 6MP
Z tego co pamietam to tu były parametry mniejwiecej takie:
ISO: 800
F: 11
Czas: 1/1600
Tryb: M
-
Manual, 1/200 s., f/11, ISO200, pomiar światła - skupiony
-
-
-
temat byl juz na forum omawiany, ale dla przypomnienia moje parametry
obiektyw 75-300, M, ISO 400, f/14, 1/125s... nalezy jeszcze uwzglednic w jakiej obecnie fazie jest ksiezyc i skorygowac ekspozycje
-
Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
100-400@400mm
p13ka przestan wkurzac bo ja sobie naprawde ten obiektyw w koncu wezme i kupie ;)
-
I nie pożałujesz jak kupisz :p
Vitez już się przekonał, że 70-200 z TC to porażka.
Trąbie i chwalę ten obiektyw od dawna, pokazuję foty i nadal poza mną nikt chyba na forum go nie ma. O co chodzi?
-