-
Dlaczego sprzedałe(a)ś?
Dlaczego sprzedałe(a)ś/zamieniłe(a)ś obiektyw/korpus?
Pomyślałem, że to mógłby być dobry wątek zwłaszcza dla początkujących (choć nie tylko). Pewnie wiele osób przechodzi podobną drogę w rozwoju swojego zamiłowania do fotografii a co za tym idzie, podobnie zamienia sprzęt. - No właśnie, pewnie w większości będą to historie o zamianie czegoś dobrego na lepsze, choć możliwe, że ktoś pozbył się również czegoś nie do zastąpienia i teraz żałuje? - Może być ciekawie! ;-)
No to zacznę skromnie (coś dla początkujących):
- kitowy EF 18-55: najbardziej przeszkadzała mi aberacja chromatyczna oraz czułem, że 10 megapixeli matrycy to za dużo jak na słabą ostrość tego szkiełka. Zamiana na Sigmę 17-70 całkowicie satysfakcjonująca (głośniejszy AF mi nie przeszkadza)
- Tamron 55-200: zdziwicie się - brakowało mi w nim tylko stabilizacji, bo to w ogóle bardzo symaptyczne szkło. Zamiana na EF 70-300 IS - dobry kompromis cena/jakość.
No to czekam na Wasze... Uczmy się na błędach! ;-)
-
Zamieniłem CZJ Pancolar 50/1,8 na Canon EF 50/1,4 ze względu na światło i autofocus. Moja 2-letnia córka jest zbyt szybka na moją zdolność manualnego ostrzenia. Poza tym to było całkiem fajne szkiełko.
-
Sigma 70-300 - jak za taką kasę (ok 800zł) to fajne szkiełko, ale 70-200 f/4 to już inna bajka;]
-
To moze ja:
- Canon 350D+kit+grip - sprzedalem z powodu AF. "Wdepnalem" w jasne stalki i nie moglem sie z nimi dogadac (nerwowy jakis jestem ;)). Troche mi teraz gripa brakuje przy pionowych kadrach, boje sie, ze 40D + grip moze byc za duze.
- Canon 50 1.8 - AF -> 50 1.4.
- Sigma 30 1.4 (w zasadzie jeszcze trzymam ja dla znajomego) - chcialem cos szerszego, w zasadzie tylko tyle, moznaby sie jeszcze przyczepic do miekkosci obrazu na brzegach ale jakos nigdy mi to tak naprawde nie przeszkadzalo. Generalnie to bardzo lubie to szklo i wcale mi nie bedzie smutno jak znajomy sie rozmysli ;) Doszedl szerszy Canon 24 1.4.
- Tamron 55-200 - tak samo jak ewg :)
-
Zmieniłem system NIKON D70s+Tamron 17-50+ sb800 na CANON 20D+tamron 28-75+550ex i jestem zadowolony. Duzo lepsza praca auto WB, lepszy WB w trybach auto. MNIEJSZE SZUMY. (oczywiście canon)
Ale za to gorsza współpraca z lampą, mniej zywe kolory.
obiektyw 50/1,8 dużo lepszy w nikonie, spzredałe 50/1,8 canona i nie załuję - kiepski optycznie, mydlany, odruchy wymiotne po wzięciu tego obiektywu do ręki. Po co światło 1,8 skoro tzreba i tak przymykać do f/4 i wyżej.
-
bo trzeba rozwijać fanaberię :)
EF 100-300 USM na L 70-200/2,8 - dlaczego? - bo ma czerwony pasek
EF 28-108 USM I na L 24-70/2,8 - dlaczego? - bo ma czerwony pasek
-
może dziwne i śmieszne dla wielu ale 17-40 z tego powodu że na cropie strasznie szeroko a co dopiero jak się będę miał FF
-
50 1.8 ----> 85 1.8. Denerwujacy AF, jednak slaba jakosc
18-55 ------> Tamron 17-50 ----> Potrzebowalem czegos do slubow, kit sie nie nadawal, za ciemny i zbyt mydlany
20d plus szkla pod crop -------> 5d plus eLki ;)))) Tutaj chyba wyjaśnienia nie potrzeba :P
-
EOS 300 --> EOS 300D - przejście na cyfrę po rocznej zabawie z analogiem
kit mk I --> kit mk II - wiem, wydaje się mało rozsądne :lol: ale pierwszy kit mi padł, a na nic więcej mnie nie było wtedy stać. Teraz jestem na etapie zmiany kita na coś innego, tylko jeszcze biję się sam ze sobą czy będzie to Tamron 17-50 czy jakiś UWA (Tokina vs Canon)
Sigma 70-300 DG --> Canon 70-210 USM - niby krótszy, ale ma USM, nie kręci pyszczkiem, lepsza jakość, no i C :wink:
Jak narazie to tyle moich przygód ze zmianami sprzętu.
-
17-40 4.0 na 17-55 2.8 - bo ten pierwszy za ciemny
350D na 40D - bo ten drugi jest bardziej pod każdym względem ;-)