Powershot S5 IS + telekonwertery Canon i Sony lub inne
Zamierzałem kupić TC-DC58B (1,5x) do mojego Powershota S5 IS. Jednak jeden z moich znajomych polecił mi abym kupił sobie jedynie mocowanie LA-HDC20 pod gwint 58mm oraz konwerter Sony 1,7x. Stąd moje pytania.
1. Czy ktoś próbował takiego lub podobnego rozwiązania?
2. Co się zmienia w działaniu aparatu po wybraniu w menu opcji konwerter TC-DC58B, a co po wybraniu WC-DC58A? Ma to jakiś wpływ na pomiar czegoś???
3. Czy zastosowanie konwertera 1,7x lub 0,6x zamiast standardowych konwerterów Canona (1,5x i 0,7x), spowoduje, że S5 będzie działał błędnie?
4. Czy do konwertery Canona TC-DC58B oraz WC-DC58A są przystosowane fabrycznie do mocowania osłony przeciwsłonecznej?
5. Czy na konwerterach jest gwint do mocowania filtrów?
Z góry dziękuję za pomoc.
Test: Canon S5 IS + Raynox HD7000Pro (załączone sample) !!!
Witam wszystkich, którzy chcą zobaczyć fotografie wykonane z wykorzystaniem szerokokątnego konwertera Raynox HD7000Pro oraz aparatu Canon Pawershot S5 IS i filtru Tiffen.
Ufff... Trochę czasu to trwało zanim zdecydowałem się opublikować zdjęcia wykonane moim zestawem S5 + 7000Pro.
Niestety, ale po zrobieniu pierwszych fotografii byłem nimi na tyle zdegustowany, że nie ośmieliłem się tutaj ich zamieścić. Byłem przekonany, że popełniam jakieś błędy, więc robiłem dalsze testy. Niestety, ale efekty były delikatnie mówiąc bardzo mało poprawne. Zaczekałem więc na pierwszy dzień ładnej pogody, wyszedłem ze statywem na ulicę i we wczesno-popołudniowym grudniowym słońcu wykonałem to, co możecie obejrzeć w załączniku. Tragedia!!! Nie jestem przekonany, czy załączone zdjęcia można nazwać fotografiami, gdyż to, co załączam przypomina mi zdjęcia wykonywane w połowie zeszłego wieku zepsutym aparatem Druh na przeterminowanym filmie produkcji radzieckiej.
Tak też w moim poprzednim poście pospieszyłem się nieco i werdykt w zakresie funkcjonalności HD7000Pro oparłem na informacjach marketingowych producenta. W najbliższym czasie przejdę się na giełdę fotograficzną do Stodoły w Warszawie i być może znajdę kogoś, kto ma taki konwerter i uda mi się sprawdzić, czy aby przypadkiem mój egzemplarz nie jest uszkodzony. Nie zmienia to faktu, że jak to można zobaczyć na załączonych fotografiach konwerter Raynox HD7000Pro zarówno z filtrem jak i bez filtra nie wykazuje dyskwalifikującego go winietowania. Jeżeli chodzi o światło, to po założeniu konwertera automat Canona wydłużał czas migawki z 1/400 na 1/320 sekundy. Myślę, że nie można tego uznać za zły wynik.
Tak też do czasu stwierdzenia, czy mój konwerter nie jest uszkodzony, odwołuję moją wcześniejszą pozytywną opinię na temat produktu Raynox’a.
Oto informacje dotyczące wykonanych fotografii (ISO 100, tryb P)
1. Canon max wide, założony konwerter oraz filtr UV
2. Canon max tele, założony konwerter oraz filtr UV
3. Canon max wide bez konwertera
4. Canon max tele bez konwertera
5. Canon max wide, założony konwerter oraz brak filtru UV
Sample Raynox HD7000Pro w pełnej rozdzielczości!!!
Niestety, ale ograniczenia techniczne forum zmusiły mnie do zamieszczenia plików nie większych niż 97kB.
Ja też miałem wątpliwości, co do tego, czy jakość zamieszczonych fotografii pozwoli komukolwiek obiektywnie ocenić konwerter Raynox. Z tego powodu. czyli żeby nie musieć się męczyć i więcej nie oglądać miniaturek proponuję wszystkim zainteresowanym obejrzenie fotografii w pełnej rozdzielczości. Fotografie zamieściłem na webie na dzierżawionym serwerze. Strona waży 25MB i znajduje się na niej sześć fotografii. Tak też otwieranie potrwa chwilę.
http://www.camera.zabicki.com.pl/htm...hd7000pro.html
Dopiero teraz możecie zobaczyć, jak wygląda Full Zoom Compatibility w wykonaniu Raynox'a!!! :confused: