-
Canon 28-75 2,8L
Zainteresowała mnie pozycja canona 28-70/2.8, ale strasznie mało o nim informacji. Czy ktoś używa, ma styczność. Może powiecie mi jak się się sprawuje... bo w końcu L to L ;) Jak sie on ma np. do Tamrona 28-75, a może do Sigmy 24-70/2,8? Tamron jest dość głośny i raczej nie jest demonem szybkości. I to jedyne co mnie narazie skłania do zastanowień. W przeciwnym wypadku już bym go zakupił.
edit: pomylka w temacie... chodzi oczywiscie o 28-70
-
-
-
hmm... z prób wyszukiwania w wszelkich sklepach wnioskuję, że nówki nie kupię? kiedy wyszedł z produkcji?
-
-
"The Canon EF 28-70mm f/2.8 USM L is a discontinued lens introduced back in late 1993. The lens has been replaced by the EF 24-70mm f/2.8 USM L (see separate review) in late 2002.'
-
zasadnicze roznice miedzy 28-70 a 24-70 sa trzy:
1) 24-70 jest uszczelniona
2) 24-70 4mm wiecej na 'szerokim' koncu
3) cena ;)
Kupilem uzywana 28-70 w swietnym stanie kilka miesiecy temu, gdy zastanawialem sie nad kupnem jakiegos krotkiego zooma z dobrym swiatlem w celach koncertowych. Zastanawialem sie na Sigma i Tamronem, ale udalo mi sie zalicytowac i sprawdzic ww. Canona po calkiem atrakcyjnej cenie, wiec nie zastanawialem sie dlugo.
Samo szklo rewelacja, od f4 zyletka, ponizej tez nie moge narzekac, swiatlo 2.8 bardzo przydaje sie w koncertowych warunkach oswietleniowych (glownie sale, ciemno). Rozdzielczosc swietna, dorownuje stalkom z tego zakresu (poza swiatlem oczywiscie). Swoje wazy, ale waga ma tez swoje zalety (mniej drgan, pewniejsze zdjecia z reki w porownaniu do np. superlekkiej 50 1.8 II).
Ogolnie bardzo dobre szklo, w przyszlosci planuje uzupelnic calosc o szeroki kat (cos z zakresu 10-20/22) oraz tele 70-200/300 a potem to splacic ;)