-
sesja reklamowa
Witam kolegów, mam mały problem, pewna firma zgłosiła się do mnie z pytaniem czy wykonam dla nich zdjęcia reklamowe produktów którymi handlują. Chodzi o to aby produkty nie miały blików i cieni, w rachubę wchodzi stół bezcieniowy lub namiot. Moje pytanie brzmi jaki sprzęt i gdzie kupić aby wywiązać się z zadania. Jeżeli chodzi o wielkość produktów to: "od zapalniczki do do lampy pokojowej stojącej" Interesuje mnie sprzęt zawodowy "nie z allegro"
Może ktoś z kolegów zajmuje się taką fotografią i mógłby mi coś poradzić i podpowiedzieć, będę wdzięczy za każdą wskazówkę
-
Na allegro sa nie tylko rzeczy watpliwej jakosci. Jakosc = cena, wiec jesli chcesz lepsze to kupuj drozsze :)
Jesli chodzi o roznice w np namiotach bezcieniowych (ktore beda konieczne w Twoim wypadku) to glownie wiaza sie z upierdliwoscia skladania/rozkladania. Na samej focie roznicy nie bedzie.
Zakladam, ze nie masz lamp studyjnych, wiec kup...
namiot bezcieniowy, halogeny lub inne silne lampy (zarowki itp), pleksiglass bialy jesli chcesz miec odbicie obiektu na powierzchni, bialy lub inny kolorowy papier (a0, a2.. zalezy jaki format przemiotu). Kup tez czarne arkusze na wypadek przedmiotow jak szklo lub metal.
Filozofii tu wielkiej nie ma... Szukaj keywoda "pack shoot, packshoot" by dowiedziec sie wiecej
-
a możesz polecić jakąś konkretną firmę lub producenta takiego sprzętu? namiot to wiadomo upatrzyłem już taki sześcian o boku 150cm, ale chodzi mi o lampy
-
jesli chcesz utopic pare stow to patrz juz za studyjnymi - podaj budzet to powiem Ci jakie.
Jesli jednak nie studyjne (i mysle, ze nie ma wiekszej potrzeby by je kupowac na tym etapie) to idz do castoramy lub czegos w tym stylu i kup 2 lub 3 x halogenowe lampy (takie jak wokolo garazy wisza) 500W. Lub kilka daylightow.
-
budżet na sprzęt jest, oprócz zdjęć w namiocie bezcieniowym światła te mają służyć do zdjęć w dużych zamkniętych pomieszczeniach sklepowych
-
troche sprecyzuj, możesz kupić 3x 580ex i do tego ST-E2 for instance...
-
a po co 3x 580 ? koszt wyzszy niz komplet lamp studyjnych 600Ws sztuka :)
a mozliwosci znacznie wieksze niz 580, ktora co najwyzej mozna uzywac do doswietlenia.
Chcesz wydac kase na swiatlo studyjnie ? To poszukaj za firmami Bowens, Elinchrom, Interfit, Alienbees, Hasel, Elfo etc etc. Pomysl jaka moc swiatla bedzie Ci potrzebna i doprecyzuj potrzeby, wtedy bedzie latwiej Ci cos doradzic.
-
jeżeli chodzi o studio to oczywiście, że podłączane pod 230V, ale w plenerze możesz sobie ten kabelek włożyć w...
pozatym 580ex są poręczniejsze i nie dużo odbiegają mocą od studyjnych potworów ;)
-
nie duzo ? :) chyba od 100Ws :) A zestawy Ranger itp nie sa az takie drogie (baterie przenosne). Za kwote 600 funtow (sorki, zyje w UK i juz zlotowki mi nieco obce) mozna kupic 1 roczne Bowensy 500tki z bateria przenosna..
BTW 580tki z zalozonym mini sofboxem dadza moc wyjatkowo slaba.
-
za te 600 funtów (3100zł) ile można tych bowensów kupić?
Za moimi 580tkami przemawia jeszcze to, że ST-E2 przenosi nie tylko sygnał do wyzolenia migawki, ale również wszystkie parametry :)
Ale się*nie upieram, zapewne kiedyś sam kupię*jakieś lampy do studia...