70-200 f/4 czy ktoś tak foci?
Witam,
Po pierwszych uniesieniach związanych z zakupem tego szkła pojawiły się niewiadome przez które coś nie bardzo mogę przebrnąć :)
Sprawa pewnie dla większości oczywista, niedzielne popołudnie, niebo zachmurzone.Zapięte w/w szkło. Chcę zrobić rodzinny portecik synkowi i żonce.
1.Tryb portretowy automatyczny - przy lepszym świetle nie obawiam się go użyć, przy tym szkiełku nawet z auto - trybów jest całkiem ok. Dziś jest za mało światła więc odpada...
2.Priorytet przesłony - przy dwóch sylwetkach powinno być zapewne pomiędzy 6,3 - 7,1, ustawiam na iso400 aby otrzymać czas około 1/125 - 1/160, doświetlam lampą wew, tak dziś fociłem wyszło kiepsko, może i nawet ostro ale przez wysokie iso blado i przesiane, generalnie odpada...
3.No i teraz na sucho już w domu po oglądnięciu fot zastanawiam się jak to obejść.(pierwsze próby wypadły lepiej niż te w terenie) -> priorytet czasu, 1/160 , iso100 ,430ex ustawiona na synchro z krótkimi czasami , jest ostro, dobrze naświetlone i bez szumu... nie wiem tylko jak będzie wyglądał drugi plan w terenie przy założeniu że będzie bardziej oddalony od teł w mieszkaniu.Ktoś tak focił? Ewentualnie co podpowiecie jak w zastanych dziś warunkach oświetleniowych zrobić portret wymajający trochę mniejszej dziury ???