-
Wielki problem z 85 F1.8
Witam a wiec problem zaczął sie nagle mianowicie przy robieniu zdjęcia z lampa błyskowa 580 II i wbudowana w 400D oraz bez lampy tylko przy ostrym świetle :/ wyświetla sie błąd 99 na innych aparatach też co z tym zrobić obiektyw był zakupiony 2 miesiące temu i nie był zbyt często używany dzwoniłem na żytnią ale nikt nie wytłumaczył co mogło być przyczyną może jakieś pomysły ?
-
Najpierwochłoństaryapóźniejnapiszjakośpoludzk uocochodzianiewszystkowjednymzdaniu.
-
calkowiciezgadzamsiezZIELONYm
Opisz po kolei co sie stalo. Znaki interpunkcyjne by sie przydaly
-
Dajchociażznaćczyczytałeświnstrukcjicooznaczat enerror.
Drugasprawaczywyjmowałeśbaterie?
-
a więc
założyłem obiektyw do korpusu i przy każdej próbie zrobienia zdjęcia wyskakiwał błąd 99 zrobiłem więc jak pisało wyciągnąłem baterie i dalej było to samo później przywróciłem wszystkie ustawienia na fabryczne i obiektywem można zrobić zdjęcie ale tylko w ciemnym pomieszczeniu nie wiem dlaczego a gdy spróbuję użyć byle jakiej lampy zewnętrznej czy tej wbudowanej wyskakuje błąd 99 i słychać dziwny dzwięki. Błąd oznacza nie kompatybilność z korpusem któregoś z podzespołów
-
styki na obiektywie przetarłeś ?
-
nie przetarłem i raczej nie miałem nawet jak ponieważ był on może z 5 razy założony do korpusy bo mam go dopiero 2 miesiące
-
sprawdź z drugim korpusem i będziesz wiedział puszka czy obiektyw, styki to widzisz jak dekielek zdejmiesz..
-
wiem gdzie są styki i to jednak nie to i na 350 jest to samo bo już sprawdzałem
-
Nie chodzi o to, czy przetarłeś w sensie starłeś na proch i ich nie ma, tylko, czy przetarłeś w sensie ściereczką. Czy wyczyściłeś, no :)