Witam, jaki filtr lepiej uzyc , polaryzacyjny czy polowkowy, zeby zniwelowac efekt : jasne niebo - ciemna reszta:)?
Inne patenty?
Wersja do druku
Witam, jaki filtr lepiej uzyc , polaryzacyjny czy polowkowy, zeby zniwelowac efekt : jasne niebo - ciemna reszta:)?
Inne patenty?
połówkowy
To dwa różne filtry, służące do innych zadań. Twoje potrzeby zaspokoi połówkowy.
Ja proponuję do wypróbowania, substytut filtra, plugin Nic Color Graduated Blue.
Tworzy on bardzo realistyczne niebo o zróznicowanej kolorystyce błękitu.
Najlepiej operować na zaznaczeniu wypalonego lub nieistniejącego koloru nieba.
Ma wiele regulacji, ale jest bardzo łatwy w zastosowaniu.
Najlepiej nadaje się do dalekich krajobrazów o zamglonym widnokręgu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam, zapomniałem dodać, że oprócz wyżej wymienionego jest też wspaniały plugin z tej serii Graduated User Defined.
Tutaj można definiować samodzielnie kolor wypalonego nieba. Pozostałe regulacje bez zmian w stosunku do Graduated Blue.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam, zapomniałem dodać, że oprócz wyżej wymienionego jest też wspaniały plugin z tej serii Graduated User Defined.
Tutaj można definiować samodzielnie kolor wypalonego nieba. Pozostałe regulacje bez zmian w stosunku do Graduated Blue.
witam, pierwszy post :) ja bym proponował hdr w takim wypadku ;)
Srednio to widze:mrgreen:
a) wypada ze soba taszczyc statyw, a nie zawsze jest chec/mozliwosc
b) lubia powstawac artefakty
c) w 99% przypadkow kosmicznie trudno jest zrobic realistycznie-wygladajacego HDRa
jezeli roznica jest niewielka sprobuj wywolac RAWa, raz normalnie, a raz z exposure na -1.5 i potem stworzyc maske gradientowa, albo cos podobnego (co tam bedziesz chcial osiagnac:))
Co do filtra, to polowkowy;)