Oddzieliłem od wątku "ogólnego" o 20D. Nie jestem pewien, czy dobrze... ;-) <muflon>
Moje zdanie jest takie...
Trzeba męczyć serwis "do bólu"... Wkońcu zaczną się skarżyć do góry że nie mają czasu na ciągłe regulacje i ktoś to zauważy...
Wersja do druku
Oddzieliłem od wątku "ogólnego" o 20D. Nie jestem pewien, czy dobrze... ;-) <muflon>
Moje zdanie jest takie...
Trzeba męczyć serwis "do bólu"... Wkońcu zaczną się skarżyć do góry że nie mają czasu na ciągłe regulacje i ktoś to zauważy...
Dodam więcej: powszechna w sieci jest opinia, że większość problemów nowych użytkowników, którzy zwalają winę na BF/FF spowodowana jest po prostu brakiem umiejętności technicznych obsługi jasnych obiektywów. M.in. dlatego czekałem prawie pół roku przed rozpoczęciem swojej walki z serwisem o regulację 10D. I również dlatego nie wrzeszczę, że 70-200L to badziewie, mimo że nie jestem do końca zadowolony z ostrości fotek (tu jestem prawie pewny, że wina jest po mojej stronie). Natomiast tu jest powszechne podejście: "kupiłem 300D/350D/10D/20D, mam BF, co to za shit, mój kompakt był lepszy".Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
I nie mówię, że problemu nie ma - ale do cholery, ludzie, może najpierw nauczcie się trochę, a potem wydawajcie kategoryczne opinie: "Canon jest do ****".
Autofocus ostrzy prawidlowo, jakis tam procent nieostrych zdjec (glownie inside) to bledy uzytkownika.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Moge to potwierdzic... U mnie tez juz swego czasu zaczalem klac na aparat ze jakies ff/bf czy inne wynalazki i co sie okazalo? Wystarczylo sie nauczyc pare rzeczy i sie okazalo ze wcale nie ma ani ff ani bf widocznego na zdjeciach... Moze ze dwa razy mi wylazlo na drabince, ale i tak to jedno na 3 jak inaczej przylozylem a nie permanentne bugi... Jedyny problem teraz to nieco miekkie obiektywy czy jakies aberacje, ale poruszenia i nieostrosci praktycznie juz nie wystepuja... No chyba ze specjalnie robie ujecia "niemozliwe" liczac ze "moze cos wyjdzie" :mrgreen:
Do jasnego obiektywu to trzeba sie naprawde przylozyc... Nie sztuka zwalac na sprzet...
Co ciekawe standartowe działanie AF, nawet w analogach ma również bardzo zróżnicowanie. Ktoś kiedyś podawał na forum linka do strony opisującej wpływ używania AF na jakość zdjęcia. O ile dobrze pamiętam przy zupełnie prawidłowym działaniu i obsłudze negatywny wpływ dochodził do max 40% straty ostrości w porównaniu z MF, statywem z ężykiem i podniesionym lustrem :shock:
To niej jako wytłumaczenie dla 20D ale jako ciekawostka.
P.S> cholera nie wiem czemu, ale mi się wydaje, że to ja tego linka podawałam :roll: może na innym forum :roll: :mrgreen:
w moim egzemplarzu, występuje FF tylko z 50/1.8 II (ok 5mm), z innymi jakie kiedykolwiek podpinałem (70-200L, 18-55, 28-75) nie było problemów.
Warszawski serwis canona nie potrafi sobie z tym obiektywem poradzić.
ale tylko z tym jednym konkretnym egzemplarzem czy ze wszystkimi piecdziesiatkami?Cytat:
Zamieszczone przez Zgrzezly
niestety nie mam dostępu do innych egzemplarzy 50, ale chetnie sam bym sie przekonał. W serwisie pokazują mi fotki testowe (nie chcą zrobić w mojej obecności) z których jak nic wynika że ta 50 nie ma FF, wracam do domu robię testy i jest bez 2 zdań.
Cytat:
Zamieszczone przez Zgrzezly
E jak nie chca przy tobie zrobic to jakas sciema... moge ci podrzucic swoja 50 1.8 do porownania bo jeszcze gdzies u mnie lezy :)
dzięki z przyjemnością skorzystam, odezwę się na priv.