Czy można tak ustawić aparat i/lub lampę błyskowa zewnętrzną, żeby poza diodami pomagała sobie błyskiem flesza tak jak dzieje się to w przypadku gdy aparat przy pomocy wbudowanej lampy wyzwala serie błysków?
(20D i 580EX)
Wersja do druku
Czy można tak ustawić aparat i/lub lampę błyskowa zewnętrzną, żeby poza diodami pomagała sobie błyskiem flesza tak jak dzieje się to w przypadku gdy aparat przy pomocy wbudowanej lampy wyzwala serie błysków?
(20D i 580EX)
To diody ci nie wystarczają? Potrzebna Ci spawara jeszcze? Do wypalania oczu chyba. Pozatym wzorek rzutowany przez wpomniane diody pozwala złapać ostrość dużo lepiej niż spawarka. Przynajmniej u mnie tak działa. Spawarka wbudowana potrafi 2, 3 razy sie uruchomić i dopiero wtedy AF łapie, a na wzorek z diodek prawie zawsze odrazu.
U mnie tez widze niesamowita roznice ze wzorkiem.AF jest mega szybki,a spawara ludziom palila oczy.Ja mam 430 speed,niewiem jak to jest z 580,
Oba te wpisy nie są odpowiedzią na pytanie. Może bardziej zaawansowani użytkownicy napiszą jakiś konkret zamiast sugerować co mi powinno wystarczyć i co jest dla mnie lepsze ;)
Nie da sie. Czy ta odpowiedź cię zadowala?
a nawet jakby się dało to dalej nie wiem jaki jest sens takiego rozwiązania.
Z tego ca mi wiadomo nie ma mozliwosci aby zewnetrzna lampa sluzyla jako spawarka. Ja jednak niegdy nie odczulem potrzeby uzywania spawary z zewnetrzna lampa. Diody spisuja sie znakomicie i nie oslepiaja fotografowanych osob...
Wyzsze modele lamp maja opcje modelowania czyli wali bardzo krotki blyskami w super tempie, z tym ze nie wiadomo po co Ci potrzebne cos takiego wiec tez nie wiadomo czy takie cos Ci potrzebne :]
A może chodzi o efekt dyskotekowego strobu? Tak żeby zaznaczyć swoją obecność na jakimś spotkaniu... ;) Albo żeby sobie przyświecić jak gdzieś po ciemku się zabłądzi... ;) Automatycznie nie da się z 580, ale możesz sobie lampę włączyć w manual, ustawić jakiśtam ułamek mocy i ileśtam herców, wcisnąć i przytrzymać diodkę ręcznego wyzwalania i modlić się o żywotność żarnika.
Pozdrawiam
Dominik
Przyświecić to można jak się naciśnie podgląd głębi ostrości ;) - nazwya się toto błysk modelujący bodajże - lampa wtedy "świeci" przez 1 sekundę