Kusi mnie rybie oko i prawie sie zdecydowalam. Przez chwile rozwazalam sigme 8mm ale na FF to jednka jest za bardzo okraglo.
Szukalam sampli canona po necie i troche mam obawy czy nie za malo kreci jak na fisheye?
Pelna watpliwosci
Kalina
Wersja do druku
Kusi mnie rybie oko i prawie sie zdecydowalam. Przez chwile rozwazalam sigme 8mm ale na FF to jednka jest za bardzo okraglo.
Szukalam sampli canona po necie i troche mam obawy czy nie za malo kreci jak na fisheye?
Pelna watpliwosci
Kalina
powazka na fisiaja chcesz tyle pieniadzorow wydawac? kup sobie zenitara z mocowaniem EF na poczatek. fisiaj to szklo bardzo rzadko uzywane.
Ken Rockwell opisując oprogramowanie DxO Optics Pro zamieszcza kilka zdjęć z 15mm - LINK - sam soft też jest godny uwagi ...
Ten tez rozwazalam. Ale w reportazu AF sie przydaje jednak. (Tak, do reportazu tez chce go uzywac)
Zalezy przez kogo. A za mna fisheye chodzi juz zdecydowanie za dlugo. A jak to mowia - jedyny sposob pozbycia sie pokusy, to jej ulec :twisted:
AF nawet w fisheye się przydaje, nie zawsze sie ostrzy na nieskończonośc, czasem obiekty są zbyt blisko żeby prawidłowo wyostrzyc (przynajmniej w przypadku 350D). Widzę że Kalina ma 5D wiec tu już było by lepiej, ale Canonowska ryba chyba prezentuje trochę lepszą jakośc niż Zenitar, którego trzeba przymykac do 5,6-8 żeby było ostro.
Sam się przymierzam do tego C15/2,8 więc jeśli ktoś umieściłby jeszcze kilka sensownych sampli to i ja bym się nie obraził :)
Natomiast jeśli ktoś posiada, to mógłby się przy okazji wypowiedziec jak się sprawuje AF w tym szkle, dużego zakresu nie ma do przejechania, ale czy jest szybki i precyzyjny.
esteper, jako rybie pod cropa to tylko tokina 10-17. Chyba, że w masz w planach 5d :)
Kalina jak chcesz szalec na maxa to polecam 14/2.8 L II-fisz za bardzo wykreca,a 14 jest bardzo szeroka i dystorsja znosna.
Wiem,ze to gruby wydatek,ale przy reportzu imho bedzie lepszy.