Ponieważ dyskusja osiągnęła temperaturę zapalną :wink: zgodnie z propozycją zapodaję ankietę. Bardzo proszę ewentualnych dowcipnisiów i trolli o nie zabieranie głosu :mrgreen:
Wersja do druku
Ponieważ dyskusja osiągnęła temperaturę zapalną :wink: zgodnie z propozycją zapodaję ankietę. Bardzo proszę ewentualnych dowcipnisiów i trolli o nie zabieranie głosu :mrgreen:
mam lekki (7mm) FF i mam ostre odbitki 20x30 to co mam zaznaczyc ??? :twisted:
no jak robi ostre odbitki 20x30 to chyba jednak bym powiedział tak :wink: Ale FF to już cos, przynajmniej wiadomo co jest grane.
A gdzie odpowiedz "A co mnie to obchodzi, zdjecia mam ladne"?? :mrgreen:
U mnie nieostrosc wynikala ze spudlowania sytuacyjnego. W spokojnych, domowych warunkach czy ze statywu - 100% celnosci. Tak wiec zanzaczylem opcje nr1 skoro nieostrosc wnikla z bledu fotografa i krotkiej GO.
Wyniki dosc interesujace. jednak pewnie dla paru osob sprzydalaby sie odpowiedz "nie mam juz/nie kupilem 20D bo robil nieostre zdjecia" :)
Mój ostrzy a nieostre zdjęcia wynikają wyłącznie z błędów i owszem zdazają mi się takie zdjęcia, ale nie mam wtedy pretensji do aparatu...
Nie trudno o nie ostre zdjęcie jak się ustawia mimnimalne iso, robi zdjęcia na długim czasie i duzym owtorze.... np 1/30 i f4, wtedy minimalny rych aparatem, albo ustawienie ostrości na punkt minimalnie nie w płaszczyźnie wymaganej ostroście daje nam mydełko.
A potem lamenty że aparat jest zły...:))
Myślę, że to możliwość dobrego wykorzystania tej ankiety - pomóc tym, którzy mają jakieś problemy (nawet jeśli taka pomoc ograniczy się do pokazania, że to ich błędy :wink: :D ). Dlatego wszyscy, którzy mają problemy powinni w wym wątku zaprezentować przyłady - może kupą uda nam sie coś zaradzić 8)
Niesotrość wynikająca z ruszenia, a nieostrość wynikająca za złego ustawienia AF to są dwie różne nieostrości, które nawet gołym okiem są rozpoznawalne i mam nadzieję, że dostrzegasz różnicę :wink:Cytat:
Zamieszczone przez TomekD
Jurek, to chyba nie do końca jest takie oczywiste.
Robiąc zdjęcia ptakom ciężko mi przychodziło odróżnienie, czy to ptica się poruszyła, czy moja ręka - efekt w piórach jest podobny, jeśli poruszenie ręką jest niewielkie.