Tak jak w temacie ,co tak naprawde daje IS i czy jest niezbedny.Jak wypada jakos zdjec?Czy moze lepiej sigme.Prosze poradzcie.
Wersja do druku
Tak jak w temacie ,co tak naprawde daje IS i czy jest niezbedny.Jak wypada jakos zdjec?Czy moze lepiej sigme.Prosze poradzcie.
zdecydowanie Canon 2,8 bez is. to jest jedno z najlepszych szkiel canona (optycznie nieco lepszy niz 70-200 is)
Przepraszam pytanie bedzie bardzo laickie.Jesli 70-200 bez IS jest lepszy optycznie(mam rozumiec lepsza jakosc zdjec) to dlaczego ten z IS jest drozszy i to znacznie.Co to wlasciwie jest IS i jak mozna go wykorzystac ,nie wiem a moze tylko przeszkadza:):).Dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam
IS = image stabilization = stabilizacja obrazu...
Drogie, ponieswaz szklo IS ma extra czujniki ruchu, mechanizm ktory przemieszcza odpowiednio zespol soczewek wewnatrz... extra przelaczniki na obudowie... :D Drogo... To wszystko kosztuje... Co daje? Mniej widac na dlugim koncu ze Ci sie rece telepia... Dluzsze czasy jestes w stanie utrzymac bez poruszenia...
czyli raz jeszcze zastosowanie reporterka co brac ,mam do wyboru 70-200 sigma 2.8 czy moze canon 2.8 oczywiscie bez IS.
Pozdrawiam
Mi wiele osob doradzalo - jesli juz Canon 70-200 2.8 to z IS . Jesli nie to Sigma.
Dlaczego? Uzytecznosc... szczeglnie do reporterki. Mozesz koncerty i teatry bez monopoda probowac. Sigma nie dasz rady mimo jasnosci. A w reporterce jakosc optyczna musi ustapic pola uzytecznosci.
Porownujac te dwa szkla Canona z IS lub bez to jesli juz tyle forsy chcesz wydac to lepiej wydac na szklo z IS bo jest o wieeelee bardziej uzyteczne a nadal swietne jakosciowo.
Aha... doplacasz nie tylko za IS... o ile sie nie myle przy zakupie 70-200 2.8 L bez IS nie dostajesz w zestawie oslony przeciwslonecznej tulipanowej (ok 300zl ? ) i uchwytu statywowego (600zl ? ) - a z IS to dostajesz w komplecie (plus pokrowiec na obiektyw ale ja go i tak nie uzywam bo w torbie szklo stoi) - wiec juz pareset zl w kieszeni?
mylisz się :) oczywiście pokrowiec też dostajesz.Cytat:
o ile sie nie myle przy zakupie 70-200 2.8 L bez IS nie dostajesz w zestawie oslony przeciwslonecznej tulipanowej (ok 300zl ? ) i uchwytu statywowego (600zl ? )
Poplątałeś z 70-200/4L. Przy 2.8 dostajesz wszystko.Cytat:
o ile sie nie myle przy zakupie 70-200 2.8 L bez IS nie dostajesz w zestawie oslony przeciwslonecznej tulipanowej (ok 300zl ? ) i uchwytu statywowego (600zl ? )
A to przepraszam :oops: , ale nadal twierdze ze w tej klasie cenowej warto doplacic za IS - oczywiscie w zaleznosci od potrzeb i przewidywanych zastosowan szkla.Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
W 70-200/4L osłona jest, nie ma uchwytu...Cytat:
Zamieszczone przez Arkan