Witam. Jakich używacie parametrów przetwarzania obrazu? tzn. czy Parametru 1, Parametru 2 czy innych. A także czy ustawienia tych parametrów macie fabryczne czy zmieniliście ustawienia kontrastu, ostrości, nasycenia i barwy koloru? I na jakie?
Wersja do druku
Witam. Jakich używacie parametrów przetwarzania obrazu? tzn. czy Parametru 1, Parametru 2 czy innych. A także czy ustawienia tych parametrów macie fabryczne czy zmieniliście ustawienia kontrastu, ostrości, nasycenia i barwy koloru? I na jakie?
yyy... wiekszosc to chyba robi w rawach, a te ustawienia maja zwiazek z jpg chyba?
Niekoniecznie. Parametry można zmienić zarówno dla jpg jak i dla raw.
Chodzi mi głównie o to, że wybrałem sie kiedyś na focenie z kumplem. On ma Pentaxa K10d i zdjęcia które robi są bardziej "barwne". Kolory są intensywniejsze, a moje w porównaniu z jego wypadają raczej blado. Reasumując, czy "podkręcaliście" kolory w sowich aparatach?
Ostatnio znowu wybraliśmy sie na focenie w górki. Próbowałem na różnych ustawieniach parametrów, ale nie jestem nadal zadowolony. Kolory wypadają blado, nie mają wg mnie odpowiedniego nasycenia. Ktoś może wie jak ustawić parametry dla poszczególnych rodzajów fotek?
Poczytaj w instrukcji, pomyśl co chcesz osiągnąć, potestuj.
A najlepiej to rób w rawach, poustawiasz sobie przy wywoływaniu jak Ci się tylko będzie podobać.