#50 Kolejny softbox/przedłużacz lampy błyskowej.
Zafascynowany wyczynami forumowiczów z zewnętrznymi xxxEX stwierdziłem, że z wbudowaną lampą też da się coś zrobić. No i zrobiłem : (serwer na którym mam zdjęcia nie obsługuje hotlinkowania - trzeba skopiować link do zdjęcia i wkleić go na pasek adresu w swojej przeglądarce internetowej...)
Zdjęcia ustrojostwa :
www.micles.cba.pl/softbox/mIMG_0659.JPG
www.micles.cba.pl/softbox/mIMG_0660.JPG
Wycięte z brystolu, boczne ścianki pokryte folią aluminiową spożywczą, przednia ścianka kwadratowa o boku ~9cm, widać również czerwoną taśmę izolacyjną gdyż wymodelowanie z brystolu mocowania do wbudowanej lampy jest dość trudne.
TEST 1 - zamknięta łazienka - prawie idealna ciemnia
Bez : www.micles.cba.pl/softbox/mIMG_0656.JPG - cienie za kartonem
Z : www.micles.cba.pl/softbox/mIMG_0655.JPG - brak cieni
TEST 2 : moneta stojąca na szybie - światło "pokojowe" (zastane)
Bez : www.micles.cba.pl/softbox/mIMG_0658.JPG - cienie pod monetą
Z : www.micles.cba.pl/softbox/mIMG_0657.JPG - brak cieni
Jak widać softbox sprawdza się w dwóch rolach na raz : zdjęcia "normalne" i zdjęcia makro.
Mam jeszcze pewne obawy co do zastosowanego materiału mianowicie softbox błyska tak : www.micles.cba.pl/softbox/mIMG_0654.JPG . Na papierze widać zgrubienia(zaciemnienia). Prawdopodobnie wymienię przednią ściankę na kartkę papieru do drukarki.
EDIT :
1. Później może przerzucę na jakiś inny serwer, ten był pod ręką więc na razie są tam.
2. Jak wróci mój A95 od cioci z wycieczki nad morze to zrobię ustrojostwo na puszce.