Witam
Czy zoom wart jest zachodu Canon EF 70-210mm f/4.0 z roku 1987?
Jaka jest dzisiejsza jego wartosc? Czy duzo odbiega jakosciowo (chodzi o obraz nie wykonanie) od 70-200 4L?
Moze macie jakies przyklady zdjec.
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam
Czy zoom wart jest zachodu Canon EF 70-210mm f/4.0 z roku 1987?
Jaka jest dzisiejsza jego wartosc? Czy duzo odbiega jakosciowo (chodzi o obraz nie wykonanie) od 70-200 4L?
Moze macie jakies przyklady zdjec.
Pozdrawiam
tak na oko to mało warte, do L mu dużo brakuje.
no i ma już swoje lata, co na pewno nie jest jego zaletą.
ogólnie odpuściłbym sobie
Warty jest ok 750-900 zł. Samplami niestety nie mogę posłużyć, natomiast chętnie opiszę wrażenia - 70-210 używałem, 70-200L4 używam teraz:
Ostrość - na standardowych zdjęciach (np. portret dziewczyny, sama twarz, w słoneczny dzień) - 70-210 w całym zakresie ogniskowych dawał poprawne rezultaty, zdjęcia były prawie tak ostre jak z L, ale miałem wrażenie że faktura skóry była nieco zamazana, plastikowa. 70-200L - przy podobnych tematach wszystko jest super - zdjęcia są bardzo ostre (nawet na 200mm/4.0), i mają bardzo przyjemną, naturalną plastykę.
Przy kontrastowych motywach (gałęzie na tle jasnego nieba) zdecydowanie wygrywała Lka - 70-210 dał mało kontrastowy obraz z aberracjami chromatycznymi. Lka dała obraz prawidłowy - ostry, kontrastowy, bez aberracji.
Zależy czego potrzebujesz, na 70-210 jak najbardziej da się pracować i pewnie zrobiłbyś niejedno zdjęcie lepiej niż ja Lką :) A jeśli chcesz raz a porządnie zainwestować w teleobiektyw to raczej tylko L.
Dokładnie tak. 400 PLN to max.
faktycznie, pochrzaniłem, sorki :|
Dzieki wielkie.
Myslalem wlasnie, zeby zainwestowac w takie szklo max 400-600zl na czas uzbierania gotowki na 70-200 2.8L (bez stabilizacji). Jednak w tej chwili zainwestuje w 70-200 4L i problem z glowy. Gdyby jeszcze 70-210 3.5-4.5 byl w granicach 500-600 zl to jeszcze on bylby dobry na przetrzymanie. Ale tak to zainwestuje w 4L i nadal bede zbieral na 2.8. Ze sprzedaza tej Lki nie bedzie najmniejszych problemow ;) Myslalem tez o starych Lkach, ze wzgledu na czarne obudowy - biala jest zbyt rzucajaca sie w oczy (ale strasznie ciezko takie kupic).
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za szybkie info.
ja czarne eLki widziałem tylko na ebay.com i to chyba tylko 80-200
Z czarnych L-ek mam dwie: 100-300/5.6L (push-pull zoom, wolny autofocus, ale optycznie nienaganny), oraz 200/2.8L - to już super jakość, nawet z konweterami.