Karta gwarancyjna - jak wygląda?
Witam,
Kupiłem 400D + Kit w Fotobasi. Dostałem taki oto papierek:
http://mk.s4w.pl/400d/gwarancja400d.jpg
Nie ma na nim numerów seryjnych, nie ma na nim informacji o elementach zestawu, nie ma wpisanej daty sprzedaży...
Na fakturze od fotobasi widnieje wpis "Canon 400D", nie ma nigdzie mowy o obiektywie..
Czy jest to "właściwa" gwarancja? Napisy na kartonie od aparatu są po polsku, czesku, węgiersku i słowacku, instrukcję dostałem po polsku... Nie wiem co o tym myśleć :roll:
Mimo wszystko, mam nadzieję, że nie będę musiał z niej skorzystać ;-)
Odp: Karta gwarancyjna - jak wygląda?
Witam
A ja chciałbym poruszyć temat zbliżony temu a mianowicie gwarancje otrzymane wraz z kupowanymi np na Allegro obiektywami 24-105/4L IS. Mnie spotkało coś takiego - kupiłem od użytkownika (Fotogandini),który od dłuższego czasu handluje na Allegro. Otrzymałem oczywiście paragon i tak jakby wydruk komputerowy gwarancji z pieczśątką itd. Wysłałem na Żytnią obiektyw do kalibracji z moim 5D MKII bo niestety tak była potrzeba. I co się okazało, że będę musiał zapłacić za kalibrację bo gwarancja którą otrzymałem nie jest akceptowana przez Canona. Zadzwoniłem do sprzedawcy a on mi oznajmił wtedy, że obiektywy które sprzedaje i wielu innych na allegro są z zestawów (5D MKII + 24-105) a w tym zestawie jest tylko jeden druk org. gwarancji Canona i sprzedjący zostawia oryginalną do puszki. Oczywiście przy aukcji nic nie informuje kupujących o takiej sytuacji z gwarancją. Po długich debatach i tłumaczeniach po ok tygodniu dostałem (wymusiłem oryginalną) gwarancj
--- Kolejny post ---
cd. Niestety serwis na Żytniej nie uznał takiej gwarancji, którą przy zakupie otrzymałem i kosztowało nie to 130 zł. Sprzedawca wyjasniał że tylko Canon sprzedaje takie zestawy z jedną gwarancją na puszkę i szkło. A np Nikon daje 2 gwarancje oddzielne. Ciekaw jestem czy ten problem spotkał tylko mnie czy jest ogólny i wszyscy handlarze robią w taki sposób (dają jakieś swoje druki gwarqancji). Może faktycznie Canon popwinien pomyśleć coś na ten temat i dawać 2 odrębne druki gwarancji (na podi i obiektyw).
Moja rada do kupujących obiektywy z zestawów (5D MKII czy 5d MKII + 24-105) pytajcie o druki gwarancji jakie są z kupowanym obiektywem.