300D Kit + Canon EF 50/1,8 II + ?????
Witam Szanownych Forumowiczów.
Przesiadłem się z G5 na 300D no i się zaczeło ;) doszła lampa 420EX jutro kupuję Canon EF 50/1,8 II (wg. opini z forum - wymiata, pod warunkiem że jest nieskazitelny),(synek rośnie i trza to cykać ;) ). Naczytałem się na tym forum bardzo dużo, czego rezultatem są między innymi poprzednie zakupy. Wiele wyniosłem z tego Forum oraz z rad jego urzytkowników :) Wszystkim dziękuję.
Jednak teraz stoję chyba przed największym dylematem otóż plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję), gdyby ktoś miał ochotę i deczko czasu mi coś polecić to byłbym wdzięczny.
Dodam że artysta ze mnie żaden, poprostu mam ochotę stać się w miarę dobrym w tym pstrykam.
Zdaję sobie sprawę że rozpiętość jest olbrzymia mnie interesuje od 70-~ ale bez przesady. Starając się ją zawęzić powiem że do wydania mam do 1500 zł i przydała by mi się funkcja Makro.
Z pozdrowieniami
p.s. Wcześniejszy post się pojawił tuż przed wystawieniem mojego, będę go pilnie śledził aczkolwiek swojego nie usuwam. :oops:
Re: 300D Kit + Canon EF 50/1,8 II + ?????
Cytat:
Zamieszczone przez Moris
Jednak teraz stoję chyba przed największym dylematem otóż plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję),...
...Zdaję sobie sprawę że rozpiętość jest olbrzymia mnie interesuje od 70-~ ale bez przesady. Starając się ją zawęzić powiem że do wydania mam do 1500 zł i przydała by mi się funkcja Makro.
Rzeki, jeziora..., ogólnie "widoczki" wymuszają raczej zastosowanie obiektywu szerokokątnego niż takiego o ogniskowej od 70-~ jak piszesz. Mogą być oczywiście od tej reguły wyjątki, ale generalnie taka jest zasada.
Prawdziwe macro ma skalę odwzorowania 1:1, pseudomacro to np. 1:4. Usiłując pogodzić wodę z ogniem sugerowałbym Tamrona 28-75 f/2.8. Nie jest to wprawdzie "prawdziwy" szeroki kąt (zaledwie ok. 42 mm po uwzględnieniu przelicznika ogniskowych), ani prawdziwe macro (zaledwie 1:4), ale za to spełnia warunek ceny :mrgreen: bo można go kupić już za 1350 PLN.
Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Cytat:
Zamieszczone przez Moris
plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję),... do wydania mam do 1500 zł
Rzeki, jeziora..., ogólnie "widoczki" wymuszają raczej zastosowanie obiektywu szerokokątnego
W amatorskich widoczkach sprawdzi sie nie najgorzej kit 18-55 mm, ktory jak widac w stopce Kolega juz posiada. Tym samym 100% budzetu (1500 zl) moze zostac przeznaczone na obiektyw macro.
Cytat:
Zamieszczone przez Jarl Bjorn
W amatorskich widoczkach sprawdzi sie nie najgorzej kit 18-55 mm, ktory jak widac w stopce Kolega juz posiada.
Masz absolutną rację; z założenia nie wczytuję się w listę możliwości finansowych forumowiczów :D
W tej sytuacji te 1500 PLN można by spożytkować na na jakąś dłuższą ogniskową, ale tutaj niestety nie potrafię niczego poradzić z braku osobistych doświadczeń.