-
Ef 28 / 2.8
Cześć,
Ma ktoś te szkło z cropem? Jak się sprawuje? Opinię są strasznie rozbieżne. Roger zaraz pewnie powie, że do **** ;-) A inni?
W testach z cropem wypada bardzo przyzwoicie. Ta stałka prawie nic nie kosztuje. I o to mi chodzi, bo mam braki w kasie ;-)
-
Podstawowa sprawa, czy dla tej ogniskowej potrzebujesz AF?
-
Ja posiadam i uważam że z analogiem świetnie wspólpracuje,dobre odzwierciedlenie kolorów,ostrość lapie tam gdzie ma.Polecam
Jak z cropem nie wiem niech znawcy się wypowiedzą .
Pozdrawiam
-
-
Wini: nie potrzebuję AF. Ale te szkło mogę mieć za ~400zł. Biorąc pod uwagę wyniki testów (ostro od pełnej dziurki, dobry AF nie mylący się) - czemu nie? :-) Nauczyłem się żyć bez AF (dla 135 i 50 - spokojnie sobie radzę nawet przy 1.8 ). Ale przy tej cenie niezły AF może być niezłym gratisem :)
serbio: no właśnie podobno na cyfrze różnie bywa.
aptur: pewnie, że czytałem. To jeden z powodów, dlaczego zainteresowałem się tym szkiełkiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miklo
Wini: nie potrzebuję AF
Ja używam Nikkora 28/2.8 AIS i Zeissa Contax Distagon T* 28mm f/2.8
Polecam je Twojej uwadze.
-
A jak ten Nikkor spisuje się otwarty? Możesz pokazać jakiegoś sampla?
EDIT: Już znalazłem ;-)
-
Mam to szkło i w poniedziałek idę z nim na żytnią, bo ma potworny BF z 400D, z analogową 5 i 300 działała bez problemu. Ale jeśli ustawi się ostrość prawidłowo to sprawuje się naprawdę dobrze.
-
michalab: Pracuję całkiem blisko Żytniej :-) Moglibyśmy się tam spiknąć? Wziąłbym swojego 20D i strzelił 4 razy. Wyostrzę ręcznie ;-) Chcę po prostu zobaczyć, jak będzie z rozdzielczością, CA itp.
-
nie ostrz ręcznie, a spróbuj raz z autofocusem - doznania akustyczne są niebywałe. ;)
ale fakt faktem że generalnie też byłem zadowolony gdy nim działałem.