tamron 28-75/2,8 moze cos innego - portret krajobraz
witam
wiem, ze watek wyboru obiektywow byl poruszany juz wielokrotnie na tym forum, jak rowniez wiem, ze poruszy niektorych userow i da szanse napisac im abym poszukal w archiwum wiadomosci na temat, ktory mnei interesuje;)
moze najpierw pokaze probke swoich zdjec: http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=karo82 abyscie wiedzieli co foce.
zastanawiam sie nad 17-40L/4, w gre wchodzi takze tamron 28-75/2,8 (duzo dobrego wyczytalem na tym forum) ale slyszalem ze strasznie wolny af ma ten sprzet...
wiem ze to troche inny zakres ogniskowych, w chwili obecnej posiadam tylko kita do 300d...
chcialem zeby obiektyw mial rowniez przeznaczenie jako sprzed portretowy
17-40 raczej do tego odpada... za jego cene moglbym nabyc tamrona i lampe canona 580 :) na mysl przyszla mi rowniez stalka 80/1,8 ponoc bardzo dobre szklo, cena okolo 320$ (sprzet bedzie z usa)
doradzcie drodzy uzytkownicy co wybrac, dodam, ze mam niecale 2 tygodnie na podjecie decyzji, bo moj dostawca z usa bedzie wracal niedlugo do kraju
Re: 80/1,8 moze cos innego... prosze o porade ;)
Cytat:
Zamieszczone przez karo82
Twoje zdjęcia cz.-b. bardzo mi się podobają!
Cytat:
zastanawiam sie nad 17-40L/4, w gre wchodzi takze tamron 28-75/2,8 (duzo dobrego wyczytalem na tym forum) ale slyszalem ze strasznie wolny af ma ten sprzet...
To niest prawda, co do szybkości! Ten Tamron ma inne wady - np. delikatna, plastikowa budowa, brak wewn. ogniskowania, ale na pewno nie wolny AF.
Cytat:
wiem ze to troche inny zakres ogniskowych, w chwili obecnej posiadam tylko kita do 300d...
chcialem zeby obiektyw mial rowniez przeznaczenie jako sprzed portretowy
Nie jestem odkrywczy, ale wszystko zależy od kasy jaką dysponujesz. Jeśli niewielką, to kupuj Tamrona - załapujesz się na obiektyw portretowy, a do krajobrazu i reportażu pozostaw sobie kitowca.
Re: 80/1,8 moze cos innego... prosze o porade ;)
Cytat:
w gre wchodzi takze tamron 28-75/2,8 (duzo dobrego wyczytalem na tym
forum) ale slyszalem ze strasznie wolny af ma ten sprzet
wydaje mi sie ze dla Twojego zastosowania nie jest Ci potrzebny szybki AF
Cytat:
...chcialem zeby obiektyw mial rowniez przeznaczenie jako sprzed portretowy
Cytat:
w planach mam tez canona 50/1,8
swietne szkielko.
Cytat:
17-40 raczej do tego odpada... za jego cene moglbym nabyc tamrona i lampe canona 580
i to jest wedlug mnie najlepsze rozwiazanie: 28-75, 50/1.8 i do tego lampka
Cytat:
myslalem nad sigma 18-125
ciemnawa troszke. Do tego w porownaniu z 17-40 to raczej ze 2 klasy nizej
Cytat:
nie chce mi sie szukac ;)
radze nie poslugiwac sie tym argumentem na forum :wink:
[ Dodano: 16-03-2005, 14:01 ]
Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Skoro tak, to zrób jak radzi Jurek czyli Tamron+kit.
no to jak juz bierze tamrona to lepiej sprzedac kita i zakupic 50/1.8. Tamron i tak prawie w calosci kryje zakres kita. Brakuje tylko 18-27.