Prosze o informacje jak powinno się nosić obiektyw w plecaku(chodzi o zoomy) pierścieniem ustawiania ostrości w dół czy w góre.Czy to ma wpływ na powstawanie ewentualnych luzów?
Wersja do druku
Prosze o informacje jak powinno się nosić obiektyw w plecaku(chodzi o zoomy) pierścieniem ustawiania ostrości w dół czy w góre.Czy to ma wpływ na powstawanie ewentualnych luzów?
Przednią soczewką w dół
a jak się nosi w poziomie to źle???
a co, w góre sie zepsuje? ;) (pomijając oczywiście wygodę)
Ja noszę na skos i wszystkie cały czas działają idealnie !
Przeczytałem raz w instrukcji Sigmy, żeby podczas wymiany obiektyw odkładać frontem w dół. Podejrzewam jednak, że chodziło raczej o ochronę styków i bagnetu do czasu zabezpieczenia dekielkiem. Dopiero teraz zwóciłem uwagę, że w plecaku jeden z obiektywów "dynda" sobie podczepiony do aparatu do "góry nogami" i nie słyszałem, żeby narzekał.
Obojętnie jak, byle było wygodnie.
Nie ma co podejrzewać. Kształtowanie odruchów. Zazwyczaj front obiektywu jest nieco szerszy niż tył i ryzyko, że taka konstrukcja przewróci się przy szybkiej wymianie jest nieco mniejsze. Spróbuj postawić obiektyw na "tyle" ;) (polecam poduszkę). Nie wszyscy i nie zawsze odkładaja obiektywy do wymuskanej torby czy plecaka i chyba o to chodziło w instrukcji.
EDIT: Tak przy okazji: Zastanawiam sie, jakie jeszcze inne, cholernie ważne, kwestie będziemy omawiać na forum. Ja, natenprzykład, proponuję rozważyć celowość wyposażania aparatów w zaślepki do gwintów na statyw. A nuż się piasek tam dostanie aboco? I się nie zdąży zdjąć czegoś ulotnego.
A ja sie zastanawialem jak by mozna szybkozlaczke od statywu montowac na szybkozlaczke do aparatu :D zeby potem szybkozlaczke szybko odlaczyc od aparatu :)