300D a 350D - 6mpx a 8mpx --- duży wzrost szumów?
Mam pytanie.
Jak myslicie,czy zwiększenie ilości pikseli z 6mln do 8mln podniesie znacznie poziom zaszumienia co może wpłynąć na obniżenie jakości zdjęć?
Ps.Wiem ze pytanie jest czysto teoretyczne gdyż 350D w praktyce jest jeszcze nie wykorzystywany przez wiele osób.
Pozdrawiam
Re: 300D a 350D - 6mpx a 8mpx --- duży wzrost szumów?
Cytat:
Zamieszczone przez rychu_lhotse
Mam pytanie.
Jak myslicie,czy zwiększenie ilości pikseli z 6mln do 8mln podniesie znacznie poziom zaszumienia co może wpłynąć na obniżenie jakości zdjęć?
Czy 20D szumi bardziej od 10D?
1D/sMkII, 20D, 350D mają CMOS drugiej generacji. Zmniejszono tam odległość pomiędzy microlens co zaowocowało ZMNIEJSZENIEM szumów. CMOS 350-tki bazuje na technologii CMOS druga generacja i można się spodziewać szumów na poziomie 20D. 300D bazuje na CMOS pierwsza generacja (D30/60, 10D, 300D) i szumy ma większe (jak wszystko :wink: ) niż jego następca. Poza tym jeśli mówimy o szumach bardzo duży wpływ na ich brak ma robienie zdjęć techniką expose to the right
ps. Witaj na forum :mrgreen:
Re: 300D a 350D - 6mpx a 8mpx --- duży wzrost szumów?
Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Poza tym jeśli mówimy o szumach bardzo duży wpływ na ich brak ma robienie zdjęć techniką
expose to the right
oj nie wiem czy nie namieszałeś :roll: Ta technika pozwala na zapisanie większej ilości detali, w związku ze specyficzną dystrybucją informacji na histogramie. Jednak jak wiadomo, korekcja ekspozycji w przypadku wyższych ISO wyciąga szumy. A żeby osiągnąć dobre efekty techniką często musisz stosować korekcję. Dlatego ta technika jest raczej dedykowana do robienia zdjęć w dobrym oświetleniu, głównie pejzażowych o dużej rozpiętośąci tonalnej.