Pomysł na nietypową usługę wykonywania zdjęć na weselach
Aktualnie aby zamówić fotografa na imprezę trzeba mu zapłacić kilkaset złotych i umówić się na daną ilość zdjęć.
Ja wprowadziłbym możliwość zakupu pojedynczych zdjęć dopiero po wykonanej pracy i w dowolnej nie zadeklarowanej ilości.
Mój pomysł polega na zaoferowaniu usługi "darmowego" wykonywania zdjęć na weselach i innych większych imprezach.
"Darmowego" - ponieważ za zlecenie wykonania reportażu fotograficznego nie będzie
pobierana żadna opłata. Wszystkie zdjęcia z danej imprezy umieszczone zostaną na specjalnej witrynie internetowej.
Przegladanie miniaturek zdjęć będzie możliwe po wpisaniu odpowiedniego kodu, znanego wyłącznie uczestnikom danej imprezy. Oczywiście każda miniaturka zdjęć będzie posiadała znak wodny tak aby zdjęcie w tej postaci było bezużyteczne.
Dowolnie wybrane zdjęcia będzie można zakupić (jak w sklepie internetowym) bezpośrednio ze strony zarówno w wersji elektronicznej jak i papierowej. Płatność elektroniczna poprzez system allpay.pl oraz dla pojedynczych sztuk - płatność sms-em. Przykładowo ściągnięcie jednego zdjęcia w wersji elektronicznej - 2 zł, z odbitką 10x15 - 3 zł.
Każdy z uczestników imprezy/wesela otrzymałby wizytówkę z adresem strony i kodem dostępu.
Trapi mnie nie jasna ustawa o prawie do wizerunku. Zabrania ona rozpowszechniania/publikowania zdjęć bez zgody osób na nich występujących (przy widocznej twarzy). Tylko czy rozpowszechniania w gronie uczetników imprezy jest także brane pod uwagę?
Czy uczestnicy imprezy nie będą mieli nic przeciwko temu aby inni mogli zakupić zdjęcia na których są ukazani?
Czy myślicie że taka forma obsługi fotograficznej imprezy weselnej cieszyłaby się powodzeniem?
pzdr,
Fotek1