Chciałbym kupić karte 2GB do 30D, nie wiem tylko czy jest sens kupywać super drogą z super extremalną prędkością. Moje pytanie brzmi następująco - czy ktoś wie z jaką maxymalną prędkością 30D przesyła dane do karty.
Wersja do druku
Chciałbym kupić karte 2GB do 30D, nie wiem tylko czy jest sens kupywać super drogą z super extremalną prędkością. Moje pytanie brzmi następująco - czy ktoś wie z jaką maxymalną prędkością 30D przesyła dane do karty.
Rozumiem że nie chcesz kupować Sandiska Extreme III... w takim razie bierz Ultra II i też powinieneś być zadowolony...
ja pracuje na jednogigowych Extreme III i sobie je chwale, mam tez dwugigowa kingstona 50X (odpowiednik sandiskowych II) i tez jest dobrze, minimalnie wolniej przy zapisie serii ale trudno to zauwazyc.
Wiec w sumie nie zrobi Ci roznicy czy kupisz II czy III, grunt to unikac jakichs tanich badziewi w stylu Datexy, szajsexy, i rozne takie inne kotrych cena jest podejrzanie niska
Ostatnio usłyszałem od klienta, że Extreme III i IV lepiej pracują w gorszych warunkach, tzn. przy niższych temperaturach. Ile w tym prawdy to nie wiem. Ja Ultra II używałem z powodzeniem przy -8 stopniach.
Dzięki za odpowiedzi, jednak wolałbym wiedzieć z jaką prędkością 30D przekazuje dane do karty. Fotografuje ptaki i szybkie opróżnianie bufora jest dla mnie bardzo ważne ponieważ - częto robie zdjęcia seryjne. Ultra II oferuje coś ok 8mb/s, mnie przydałoby się troche więcej. Kupiłbym chętnie Extreme III lub IV ale niewiem czy jest sens przepłacać bo aparat może nie wykożystać możliwości tych kart.
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page11.asp
Wygląda, że warto kupić Extreme.
jotes25 - serdeczne dzięki.
pzdr.
Nie wiem czy to się przyda czy nie, ale swojego czasu zrobiłem test przy użyciu najwolniejszego Kingsona 256 Mb (zapis wg. producenta 5Mb/s) i SanDisk'a Extreme III (2Gb). Tą samą scene na trybie zdjęć seryjnych fociłem do zapchania bufora. W momencie jak aparat się zapchał włączyłem stoper i odmierzyłem czas jak upłynie do całkowietego zapisu wszystkich fotek. Oto wyniki:
Kingston - 17 zdjęć o wadze 91,7 Mb zapisał w 38 sekund
SanDisk - 18 zdjęć o wadze 97,1 Mb zapisał w 11 sekund
Różnica jest jaka jest. Aha dodam że test przeprowadziłem 400D
Pozdrawiam
Ciosna - serdeczne dzięki, teraz to napewno kupię extreme III
Pozdrawiam:-)