Co nowego w CS3
Co prawda używam pełnej wersji CS3 tylko kilka dni a wcześniej używałem okrojonej wersji beta. Myslę, że smiało można napisac trochę o tym co jest nowe i "czy warto upgradować".
Piszę tylko o wersji Standard - Extended jest mi raczej zbędna i trzy razy za droga.
1. ACR 4.0 - najpewniej na wspólnym engine z LightRoom'em. Rewelacyjne dobry o ogromnych możliwościach "strojenia". Duży skok jakościowy, na tyle duży, że do ACR 3 nawet ciężko porównywać. Jak na dzisiaj jestem fanem ACR 4 :)
2. Smart Objects - ogromna innowacja. Rozszerzenie warstw korekcyjnych o wszystkie (chyba, aż tak dokładnie nie sprawdzałem) filtry. Warstwę można zmienić na "smart object" i "doczepić do niej dowolną ilość filtrów. Do każdego można w każdej chwili powrócić. Takie niedestrukcyjne poprawki.
3. Quick Selection tool - sama przyjemność korzystania. Selekcja fragmentów obrazka przestała być zadaniem dla cierpliwych. Bardzo efektywne i łatwe w obsłudze narzędzie. Nie tylko do fotomontażu - do maskowania wręcz rewelacyjne.
4. Refine Edge - kolejny "wytrych" do selekcji. Bardzo dobre.
5. Automatic alignment and blending - świetne narzędzie dla tych co robią zdjęcia grupowe i mają problem "zamkniętych oczu". Oczywiście to typowy fotomontaż ale też HDR "z ręki"
6. HDR - Działa! i nie zawiesza się jak w CS2. Oj będzie konkurencja dla Photomatixa.
7. Panorama - Rewelacja. PTGui i PTAssembler mają poważnego konkurenta. Poskładałem kilka swoich starych panoramek i... CS3 robi to lepiej i szybciej. Blending krawędzi też ma lepszy i automatycznie układa wszystko na warstwach umożliwiając własne korekty. Szybkie i mocne narzędzie do panoram. Nie wiem, nie próbowałem, składać QVTR.
8. Healing & cloneing - można ustawić kilka "źródeł" i łatwo przełączać pomiędzy nimi. Narzędzi duzo bardziej wydajne niż dotychczas.
9. Vanishing Point - mnie to akurat nie rajcuje ale... nawet daje się tym coś zrobić.
10 Contrast & Brightness - W Menu w Adjustments nowe (całkowicie nowe) narzedzie, choć można przełączyć na "stare". Starego nie dało się używać. To była tragedia połączona z horrorem ;) Nowe jest całkiem przyjemne i uzyteczne. Można tego używać i działa tak jak się tego oczekuje.
11. Black and White - zarówno w ACR jak i w PS całkiem nowe narzędzie zmiany do B&W. Oj parę plug-inów chyba padnie a na pewno będzie twórcom ciężko dorównac temu co robi CS3
12. Zoomify - ciekawe narzędzie do robiena "zoomowanych' stron we flashu. Cos w rodzaju tego co na google-earth. W CS3 Standard nieco okrojone ale działa i to o dziwo super szybko.
13. Curves - nareszcie wyposażone w histogram.
14. LightRoom - integracja z LR - choć tu szczerze mówiąc nie bardzo wiem po co. Bridge i PS w zupełności wystarczają a do LR mimo szczerych chęci jakoś nie mogę się przekonac.
15. Printing - reklamują, że lepsze niż w CS2. Nie wiem. Może trzeba się przyzwyczaić i przestawić.
16. Device Central - ustrojstwo do robienia grafik na telefony komórkowe. Nic powiedzieć nie mogę - nie używałem.
17. Bridge - nowy, trochę poprawiony. Z ciekawostek lupka pozwalająca podglądnąć powiększenie fragmentu obrazka.
Sporo innych drobiazgów. Niektóre dość mocno ułatwiają życie ale za wcześnie, żeby mieć wyrobione zdanie na ich temat. Otwierają sie i PS i Bridge dużo szybciej niż poprzednio choć to akurat jakąś krytyczną rzeczą raczej nie jest.
Ponoć kompilowane pod Maca i Win Vista oraz intelowske core 2 duo. Powinny działać szybciej i lepiej. Na intelowskim procku pod XP czas testu (tego co zamieścił Duty) nie uległ zmianie. Na notebooku mam dalej 10 sek :)
Lista jest z pewnością niepełna Liczę, że inni użyszkodnicy się wypowiedzą i dołączą swoje opinie.