Cześć Panowie.
W jakich sytuacjach używacie ustawienia AF na wiele pól.
Ja zawsze cykam na centralnym.
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Cześć Panowie.
W jakich sytuacjach używacie ustawienia AF na wiele pól.
Ja zawsze cykam na centralnym.
Pozdrawiam.
troche glupie pytanie-znaczy sie jak uzywasz centralnego to spoko i troche bez senu sie pytac co inni sadza...
mogles od razu zrobic ankiete:)
a tak na serio to wiekszosc korzysta z centralnego
wielopolowy kiedy tylko mamy jeden krzyzowy jest malo przydatny
korzystaja z niego albo amatorzy ktorzy kupuja lustro dla szpanu albo wtedy kiedy zalezy nam bardzo na szybkosci i np strzelamy jakas fote np maja podniesione rece i nie widziac w co kardujemy
przynajmniej ja tak uwazam
Wiele pol AF z automatycznym wyborem czesto uzywa sie przy AF-Servo podczas sledzenia obiektow.
czemu glupie?
np przy robieniu zdiec samolotow na jakis pokazach. Ustawieni wszystkich swietnie sie wtedy sprawdza. Samym centralnym moze byc ciezko trafic przy szybkich samolotach. Ogolnie dynamicznych scenach.
amatorzy to wlasnie sie naczytaja tak jak Ty takich glupot ze profi to tylko centralnym robią. :lol:
No ok.
Do postawienia takiego pytania natchnęły mnie wypowiedzi w stylu.
"Wybierz 400D, ma 9 polowy AF w przeciwieństwie do 7 polowego 350tki."
Trochę zgupiałem...i pomyślałem: " A może to faktycznie bardzo ważne w wielu sytuacjach dla mnie nieznanych.."
Ale poczekam na więcej postów :)
Dla porownania 1D ma 45 punktow AF
No i widzisz DOMINQUE. W takim przypadku ma to sens.
Ale żeby licytować się 9 polowym...to już trochę śmieszne ;)
Jak dla mnie wielopolowy AF przydaje się jedynie wtedy, gdy nie chcę przekadrowywać po wyostrzeniu. Zazwyczaj łapię centralnym i przejeżdżam kadrem tak jak chcę, niemniej nie w każdej sytuacji jest to możliwe (np. gdy chcemy coś dokładnie uchwycić i nie mamy możliwości lub trudno jest przekadrować). Przykład ? No choćby makro - robię oczywiście na manualu, ale z potwierdzeniem ostrości. Jeżeli chciałbym przekadrować tak, aby mrówka była powiedzmy w 1/3 w poziomie, to na 99% sypnie się ostrość. Inny przykład to krajobraz a na nim detal - czasami łatwiej jest złapać innym punktem AFa gdy chce się ciągle mieć w kadrze dany motyw.
To pierwsze z brzegu przykłady, które przychodzą mi na myśl. Jeżeli ktoś robi dynamiczne sceny albo reporterkę, pewnie wymienić może więcej.
edit: Miałem przez pewien czas D80 - jak wziąłem do łapki D40 z trzema polami, pomyślałem ... o k....
edit2: Nie przyszło mi na myśl jeszcze jedno - śledzenie ostrości. To może mieć związek z liczbą pól AFa.
akurat tu moze chodzic komus o to ze af w 400d jest z wyszego modelu i o wiele lepiej dziala i jest mniejszy odsetek bledow
po 2 w 350d ten 7 polowy to troszke smieszny jest bo te 6 pol jest tak daleko od siebie ze wlasciwie oplaca uzytkowac sie tylko centralnego
co do glupiego pytania to nie ze kogos chce obrazac czy cos - w zyciu
chodzi mi o to ze jak ktos uzywa centralnego i jest spoko i wystarcza mu to po ci zakladac nowy watek
no dobra....moze przesadzilem
sorry Fakungio jezeli poczules sie obrazony
777, nie poczułem się urażony :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Trochę nie łapię :) Jak 7 polowy AF może mieć 6 pól?? hehCytat:
po 2 w 350d ten 7 polowy to troszke smieszny jest bo te 6 pol jest tak daleko od siebie ze wlasciwie oplaca uzytkowac sie tylko centralnego