50mm f/1.8 II - potrzebna rada!
Witam,
to moj pierwszy post na tym forum i od razu z pytaniem: posiadam 400d i przymierzam sie do kupna ww. szkla. Mam je na weekend do przetestowania i nasuwa mi sie kilka watpliwosci:
1) Nie jest to juz niestety wyrob made in Japan i nie wiem czy jest jakas duza roznica w jakosci, ktora powinna mnie zachecic do szukania tej produkcji
2)Sporo zdjec pstrykam na trybach Av i Tv i na nich wszystkie foty wychodza ciemne (zly dobor drugiego z parametrow??). czekalem specjalnie na lepsze swiatlo (chociaz teoretycznie dla tego typu obiektywu nie jest niezbedne duze) i nadal zdjecia wychodza przyciemnione...nawet na dworze (probowalem z roznymi ustawieniami). Kiedys z tym samym body, ale inna 50-tka wydawalo mi sie, ze zdjecia wychodzily jasniejsze,ale nie mam ich juz do porownania niestety...
Czy taka jest specyfika tego obiektywu? czy moze aparat wymaga kalibracji? Wiem,ze nie jest to szklo "cacy", ale za ta cene lepszego sie nie znajdzie. Plizz help, bo musze jutro/pojutrze oddac i sie zdecydowac, badz nie.:?