Photoshop, RAID, scratch i swap
Bede bardzo wdzieczny jesli ktos moglby mi poradzic jaki RAID zmontowac oraz jakie i ile stworzyc partycji aby miec najwydajniejsza prace w Photoshop. Prosze o szczegolowe informacje, tzn. jesli np. czytam rade w stylu "skonfiguruj scratch disk na innym dysku niz systemowy", to nie bardzo rozumiem, czy chodzi komus o inny dysk w sensie fizycznym (czyli inny fizyczny naped), czy tez chodzi mu o inna partycje. Dlatego na potrzeby tego watku chcialbym abysmy przyjeli konwencje:
1) jesli myslimy o tym samym napedzie fizycznym i o roznych dyskach logicznych na tymze napedzie to po prostu uzywajmy okreslenia PARTYCJE
2) jesli myslimy o roznych dyskach w sensie fizycznym, to uzywajmy okreslenia NAPEDY
Mam w tej chwili dwa napedy WD Caviar RE 160 GB (ATA/300, 16MB, 7200) WD1600YS. Poniewaz priorytetem jest bezpieczenstwo danych postanowilem zalozyc RAID 1. Zrobilem podzial na partycje systemowa (30GB) oraz na partycje z danymi (130GB). Sratch disk PS jest na partycji D, a plik stronicowania systemu (Win XP Pro), czyli pamiec wirtualna, na partycji C. Sadze, ze moglbym dokupic jeszcze jeden dysk, jesli uznam, ze mogloby to poprawic wydajnosc pracy w PS. Nie wiem jednak co by to mialo polepszyc i jak wszystko skonfigurowac.
Czy cos moglbym zmienic w obecnej konfiguracji dyskowej aby PS dobrze smigal? Bede bardzo wdzieczny za rady.