Witam.
Ostanio znajomy powiedział mi, że są użądzenia, które się wkłada w miejsce kasety, mające zamiast kliszy wystającą matryce i obraz zapisywany jest cyfrowo. Czy ktoś coś o tym słyszał? Czy to bzdura ?
Wersja do druku
Witam.
Ostanio znajomy powiedział mi, że są użądzenia, które się wkłada w miejsce kasety, mające zamiast kliszy wystającą matryce i obraz zapisywany jest cyfrowo. Czy ktoś coś o tym słyszał? Czy to bzdura ?
tak ale to bardzo droga bzdura!
ostatnio czytalem o takiej tylniej sciance do laiki ok 10000 zl
matryca o rozmiarze formatu APS-C i rodzielczosci 10 MPIX
tak wiec droga zabawka! :lol:
były też gadzety robione przez silicon film, ale chyba ktoś ich wykupił i projekt umarł. ogólnie gdzieś czytałem wyjaśnienie czemu to jest rozwiazanie do bani. chyba w faqu do pl.rec.foto
ogólnie to są problemy z ergonomią (np. iso trzeba zmieniać w dwóch miejscach) oraz jakieś konstrukcyjne obstrukcje, już nie pamiętam.
http://www.dpreview.com/news/0306/03...adigitalr9.asp
I suplement do powyzszego: http://www.dpreview.com/news/0411/04..._april2005.asp
Nie jest aż tak źle. Byli Enerdowcy robią już od pewnego czasu uniwersalną tylną ściankę do średniego formatu. 22 MPix, opcje między innymi do Mamiyi, Hassela jeśli dobrze pamiętam.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Tylko, że średni format to nie jest aparat do szybkich zdjęć. I wtedy przestawianie i ustawianie nie przeszkadza.
Note bene, z racji doskonałej jakości filmu dla średniego formatu, jeszcze żaden producent się nie zdecyudowł na całkowicie cyfrowe body, dostępnych jest natomiast wiele Digital Back'ów różnych producentów.
Chyba nie masz racji; sprawdź proszę newsy na ten temat pochodzące z ostatnich 6 miesięcy.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
E tam żaden... Hasselblad H1D, Mamiya ZD (co prawda chyba tak do końca się nie ukazała jeszcze ale już wkrótce...)Cytat:
Mamiya na pewno jest spóźniona, a po ostatnim PMA, gdzie się w ogóle nie pokazali, chodzą słuchy, że być może nigdy go nie skończą. Hassel - cóż, przeoczyłem :wink:
Pentax się właśnie ogłosił że będą robić cyfrową 645-kę... Co do Mamiyi - zobaczymy, wydaje mi się że szanse na powodzenie ma spore... Jakby co to już jednego Sekora mam i kupuję następne ;-)Cytat: