co jest lepsze waszym zdaniem:
SIGMA 18-50 f/2.8 czy Tamron 17-50 f/2.8 .
Cena jest identyczna
co jest lepsze waszym zdaniem:
SIGMA 18-50 f/2.8 czy Tamron 17-50 f/2.8 .
Cena jest identyczna
Jakieś 3 tygodnie temu miałem ten sam problem i wybrałem Tamrona. Uważam, że to był strzał w dziesiątkę. Ostrzy zawsze w punkt i działa jak powinien. Jestem bardzo zadowolony.
no ja tez jestem sklonnny na tamrona 17-50.
przeczytalem tony artykulow zagranicznych i wszyscy chwala to udane szklo no i cena jest przywoita jak na f 2.8
też o tym myślę... skłniam się ku tamronowi.. P.S. gdzie na Śląsku dostane go w dobrej cenie)
też z miłą chęcią dowiedziałbym się co sądzicie o tym obiektywie sigmy bo jest nieco droższy więc może będzie też troszke lepszy do niezłego ponoć tamrona....
zbieram właśnie kase na jakiś obiektyw zamiast kita i rozważam kupno któregoś. prosze poradźćie!!!!
A gdzie jest Sigma w tej samej cenie co Tamron ?
Ja polecam Tamronka, ale jeśli moge coś doradzić - trzeba sobie wybrać swój egzemplarz do body - idziesz do sklepu, i testujesz na BF/FF. Ja kupiłem 6 testowanego (przy okazji - FF znika przeważnie pojawia się na szerokim kącie, ale jak zmierzysz ostrość na 50mm i odjedziesz to szerokiego trzymając migawkę i trafia w punkt). Poza tym pomyśl że w najbliższym czasie większość DSLRów będzie miałą FF, więc nie wiem czy nie lepiej kupić Tammyego w odmianie Tamron 28-75mm f/2,8 XR Di - nada Ci się do pełnej klatki.
-UUPSSS - data ;/
Nie mialem co prawda Tamrona, ale mialem Sigme i moge z czystym sumieniem polecic. Nie ma problemow z AF, raczej cicha (jak na nie USM) i ostra.
Pozdrawiam
Pawel,
mam podobny dylemat..
skłaniam się ostatnio ku Sigmie - przynajmniej serwis ma OK (FF czy BF korygują bez problemu), no i gwarancja 3 lata w standardzie (seria EX).
Jak ktoś jest blisko Wawy, to w blue city można sobie podpiąć, pomacać, ja tak zrobię.
tamron.... no cóż - perspektywa serwisu w Niemczech i oczekiwanie na obiektyw 3 miesiące... sam nie wiem. Poza tym, ustawianie ostrości na 50 mm i zjeżdżanie do 17 mm..... kurcze, chyba nie tego oczekuję od obiektywu...
Żałuję że nie ma Sigmy z HSM pod canona...
ale łyknę i tak chyba sigmę bez hsm - optycznie podobno to samo.