WItam
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą lampą i EOSem 10D?
Jeśli tak, to proszę o odczucia.
Czy warto to kupić, czy lepiej speedlighta 420 EX?
Canona mozna wziąć za 800 brutto a Sigmę za 1000 brutto.
Wersja do druku
WItam
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą lampą i EOSem 10D?
Jeśli tak, to proszę o odczucia.
Czy warto to kupić, czy lepiej speedlighta 420 EX?
Canona mozna wziąć za 800 brutto a Sigmę za 1000 brutto.
Nie znam tej Sigmy, ale mam 420EX - to dobra lampa no i dedykowana, a jeszcze na dodatek tańsza :lol: ja bym się nie zastanawiał
Niby dedykowana, ale Sigma ma wiecej funkcji, ktorych w 420 nie uraczysz... Ta Sigma to taki odpowiednik 550EX. Tylko chcialbym wiedziec jak to w rzeczywistosci wyglada
Pozdro
A potrzebne ci te funkcje ze zaryzykujesz lampe "niekoniecznie do konca dedykowana/kompatybilna" , czy tez wymieniasz te funkcje "byle tylko miec wiecej" ?Cytat:
Zamieszczone przez robson
Ja od ponad dwoch lat robie 420EX i zupelnie mi wystarcza.
Kilka razy przygladalem sie funkcjonalnosci 550EX jak i 580EX, i dopiero 580EX mnie przekonala do zmiany lampy choc i tak wiekszosci jej funkcji nie wykorzystam :roll: .
Oj, Vitez! Ale Ty czepiakski jestes :)
Chcialem sie po prostu dowiedziec czy ktos mial ta lampe na body i moze cos o niej powiedziec.
A co do 420 EX to np na dpreview lub u freda mirandy wcale nie jest tak chwalona. I co z tego, ze na 100% kompatybilna. Moglbym w sumie zaryzykowac lampe dedykowana w 99% ale lepiej uposazona. Roznica do 550EX to ok. 500 zeta. ktore piechota nie chodza.
Pzdr
Ta lampa spelnia oczekiwania co do stosunku funkcjonalnosc/cena. Nie ma co jej wychwalac pod niebiosa, ma wszystko czego trzeba do robienie standardowych zdjec w porzadnej, dedykowanej lampie za ok 600zl .Cytat:
550 czy 580 mozna wychwalac za dodatkowe funkcje (custom), tryb M czy pomiar wlasny, 580tke za jeszcze wiecej bajerow mozna wychwalac... ale wlasnie - to sa tylko bajery. Dla niektorych to sa "aż" bajery, ale nie zmienia to faktu ze 420tka mozna bez problemu uzyskac dobre zdjecia w wiekszosci typowych sytuacji zdjeciowych. Jesli twoje sytuacje zdjeciowe zaliczaja sie w glownej mierze do mniej typowych i bardziej wymagajacych - to zapomnij o 420. Jesli nie... to nie rozumiem pogoni za bajerami :roll: .
W moim przypadku to nie jest pogon za bajerami.
Nie wiem czy moje zdjecia sa niestandardowe, ale lubie eksperymentowac ze swiatlem.
Poza tym nie lubie ciaglych zmian sprzetu i chcialbym kupic lampe, ktora posluzy mi w przyszlosci, gdy juz sie bardziej rozwine :)
Niemniej dzieki za posta.
Pzdr
Zwróć uwagę na doskonałego Metz'a 44AF4.Cytat:
Tez rozwazalem ten zakup, ale pomysl porzucilem, poniewaz glowica jest odchylana tylko w jednej plaszczyznie, a ja chce w dwoch :)
Pozdrawiam
Zastanów się jak często byś z tej opcji korzystał!Cytat: