Kto z szanownych grupowiczów nauczy jak ładnie konwertowac zdjecia kolorowe w ładne CZ/B za pomoca Fotoszopa ?
aparat d30
tez z automatu mi sie nie podobaja czasami fajnie wychodza te z kanałów RBG ale do ludzi troche sie to nie nadaje
Wersja do druku
Kto z szanownych grupowiczów nauczy jak ładnie konwertowac zdjecia kolorowe w ładne CZ/B za pomoca Fotoszopa ?
aparat d30
tez z automatu mi sie nie podobaja czasami fajnie wychodza te z kanałów RBG ale do ludzi troche sie to nie nadaje
1. Otworzyć kolorowy plik w Photoshopie :)
2. Utworzyć nową warstwę poleceniem:
Layer - New Adjustment Layer - Hue/Saturation
nazwać warstwę "Filtr", zmienić tryb (Mode) na "Color" - OK
pokazuje sie okno dopasowania Hue/Saturation - na razi enic nie zmieniać -
ponownie OK
3. Utworzyć kolejną warstwę poleceniem:
Layer - New Adjustment Layer - Hue/Saturation
nazwać warstwę "Film" - OK
pokazuje się okno dopasowania Hue/Saturation - zmniejszyć Saturację do 0 -
OK
4. Wracamy na warstwę "Filtr" - i manipulujemy suwakami "Hue" i "Saturation"
(w
kanale "Master" lub w poszczególnych kanałach kolorystycznych (Red, Yellow
itd)
5. Można też wrócić na warstwę "Background" - i manipulować poleceniam
"Levels"
(poziomy) lub "Curves" (krzywe tonalne)
Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Jeszcze jakbys jakis przyklad zdjecia z koloru na b/w przerobione podrzucił to było by super.
Ps. Troche to skomplikowane jak na przerobioenie zdjecia na czarnobiałe- troche sie na tym nie znam ale czy efekt takich przerobek jest duzo lepszy niz zrobienie tego przez standardowa opcje ?
troche łatwiej można też to zrobić korzystając z filtra Digital Imaging Factory - Convert to B&W PRO :)
Musialbym specjalnie zrobic bo rzadko na BW przerabiam... zobaczymy co da sie zrobic ;)Cytat:
Zamieszczone przez hazan
Sprecyzuj "standardowe opcje" ?Cytat:
czy efekt takich przerobek jest duzo lepszy niz zrobienie tego przez standardowa opcje ?
Poza tym - tak, ogolnie mowiac duzo lepszy. Opcja taka jak przelaczenie w Grayscale daje plaskie, szare, niekontrastowe zdjecie... niezbyt ladne. Opcja taka jak przelaczenie na Monochrome w Channel Mixerze (kiedys ja stosowalem) ma tendencje do przypalania zdjecia.
Wniosek jest taki ze zadna standardowa opcja na zasadzie "jeden klik i BW gotowe" (nie liczac dodatkow takich jak pluginy, filtry) nie da dobrego efektu - trzeba sie troche pobawic by wyciagnac ladne kontrasty itp.
Powiem wam, że ściągnołem sobie Digital Imaging Factory - Convert to B&W PRO i daje on naprawde ciekawe efekty.
A jest darmowy?Cytat:
Zamieszczone przez krisBM
jest darmowy do 30 dni...
W PS można to zrobić na 2 sposoby:
1. Obrazek>Tryb>Skala szarosci
2. Obrazek>Dopasuj>Usuń kolor..
Przy 1 sposobie zdjecie jest mniej kontrastowe, ale to mozna poprawić :) Nie da sie natomiast podbarwic juz obrazka (jest bowiem zapisany w trybie skali szarości). Po usunieciu koloru (2-gi sposób) jest wiekszy kontrast, można tez podbarwic fotke (np. posepiowac) za pomoca np. Balansu kolorów (z menu Dopasuj...).
Pozdrawiam :D
Ps. Nie wiem czemu Vitez tak skomplikował :roll:
Ps.2 Zdjecia robione od razu w skali szarości lepiej oddaja szczegóły. Zawsze je mozna podrasować w PS (np. kontrast)...
Zrob na swoje dwa sposoby, potem na moj sposob bawiac sie suwaczkami dopasuj by ladnie wygladalo. nastepnie porownaj 3 obrazki.Cytat:
Zamieszczone przez alahari
Hm... subiektywnie sie nie zgodze.Cytat:
Ps.2 Zdjecia robione od razu w skali szarości lepiej oddaja szczegóły.
Przerabianie na grayscale psuje szczegoly wg mnie. Zdjecie staje sie plaskie, blade, niekontrastowe i nawet podciagniecie kontrastu niewiele daje.
Zreszta probowalem juz w sumie chyba przynajmniej czterech sposobow przerobki zdjecia kolorowego na cz-b i... i dlatego przymierzam sie do kupna analoga i negatywow cz-b z ladnym ziarenkiem 8) . Moze zbyt wymagajacy jestem ;)