Wyzwalanie migawki z pilota
Na Allegro można kupić oryginalne piloty do wyzwalania aparatów (zasięg 6 metrów) i uniwersalne (z zasięgiem ponad 20 metrów). Czy naprawdę te nieoryginalne piloty są takie dobre?
Drugie co mnie ciekawi, to jak uaktywnia się tryb wyzwalania z pilota w Canonach. Podobno w Nikonach trzeba przełączyć w specjalny tryb i wtedy spust migawki jest zablokowany - a "u nas"?
I trzecie - te nieoryginalne piloty są uniwersalne, tzn. wyzwalają bodajże 4 czy 5 różnych marek aparatów oddzielnymi przyciskami. Czy w takim razie może mi ktoś za pomocą takiego pilota wyzwalać mojego Canona, jeżeli nie posiada on specjalnego trybu, tzn. "nie jest przed tym zabezpieczony"?
I ostatnia sprawa - a co jeżeli dwie osoby korzystają z pilotów tej samej marki? Czy działają na oddzielnych pasmach, czy zakłócają się wzajemnie? Dość często na różnego typu imprezach sportowych reporterzy rozstawiają bardzo dużo korpusów obok siebie i podejrzewam, że wyzwalają je zdalnie - co wtedy? Czy każdy aparat ma przydzielone oddzielne pasmo?
Dziękuję za informacje.