Mam pytanie. Dostałem informację od kolegi któy dużo foci ludzi, głównie jakies komunie i studniówki, ze nawet z zewn. lampa błyskową wyłażą czerwone oczy. Prawda to czy fałsz czy tez jakiś błąd w ustawieniu aparatu ??
Y
Wersja do druku
Mam pytanie. Dostałem informację od kolegi któy dużo foci ludzi, głównie jakies komunie i studniówki, ze nawet z zewn. lampa błyskową wyłażą czerwone oczy. Prawda to czy fałsz czy tez jakiś błąd w ustawieniu aparatu ??
Y
Chyba ma lampę zeputą i nie chodzi mi o tą z serii EX :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Yooreck
Na poważnie: w aparacie red eye na off, podpinasz Speedlite i zapominasz o red eye.
Wbudowana lampa przy włączonym red eye (menu) powoduje jakiś dziwny kolorek gałek.
moze robi foty na ogniskowych pow 100mm? wtedy dosc czesto wystepuje efekt czerwonych oczu.
Dlaczego ?? Z punktu widzenia optyki nie ma to sensu.
Ma sens, jak naj bardziej. Czerwone oczy są najczęściej wtedy, gdy lampa jest niemal w osi obiektywu. Speedlite jest zazwyczaj dosyć wysoko nad aparatem. Dla małych ogniskowych to daje spory kąt między osiami lampy a obiektywu (w punkcie zbiegu, tj. obiektu, znaczy się oczu).
Przy dłuższych ogniskowych okazuje się, że lampa znowu jest niemal w osi. I tyle (-:
Z diabelskimi oczami bywa roznie. Ostatecznie jak problem wystapi to trzeba to korygowac w programie graficznym. Roznych dobrych pluginow do korekcji czerowonych oczow np. do PS jest calkiem sporo. A i roboty z tym jest malo. I nie jest to wylaczna przypadlosc Canona.
U mnie z wbudowana lampa czerwone oczy zdarzaja sie nagminnie, wlaczona opcja redukcji nie pomaga. Ale zanim zwale wine na ulomnosc sprzetu zapytam sie profilaktycznie znajomych czy przypadkiem nie jada non stop na atropinie ;-) :lol:
Jak juz wczesniej o tym gdzies tu pisalem, redukcje czerwonych oczy zalatwiaja na dlugo granaty blyskowe :mrgreen:
I dlatego jesli chce sie koniecznie blyskac bezposrednio a nie blyskiem odbitym to bol glowy z powodu re eye przy nieco dluzszych ogniskowych zalatwia wydatek ok 100zl - na softboxa 8)Cytat:
Zamieszczone przez minek
Edited by nie bylo watpliwoci ze o lampie zwnetrznej mowa :twisted:
Pod warunkiem, ze posiada sie lampe zewnetrzna... bo jakos nie wyobrazam sobie zalozenia softboxa na ta wbudowana ;-) Zreszta odbijania od scian/sufitu/blend/itepe tez to dotyczy ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez