Serdecznie witam i prosze o porade. Będąc na rajdzie samochodowym chciałem uchwycić auto tak, aby na zdjeciu "widoczny" był jego ruch. Niestety nie do końca mi sie to udało. Uprzejmie prosze o wskazowki jak robi sie takie zdjecia ?
Wersja do druku
Serdecznie witam i prosze o porade. Będąc na rajdzie samochodowym chciałem uchwycić auto tak, aby na zdjeciu "widoczny" był jego ruch. Niestety nie do końca mi sie to udało. Uprzejmie prosze o wskazowki jak robi sie takie zdjecia ?
Jak na mój gust to za krótki czas otwarcia migawki
Zdjęcie jest bez exifa więc ciężko powiedzieć ale klika rzezcy można by zrobić lepiej :)
1. Miejsce nie jest szczególnie dogodne ze względu na to co w tle. Ciemny płot i ciemy samochód się zlewają. To jest jeden z ważniejszych elementów. Może wydawać się śmieszne ale ustawiać się trzeba patrząc na to co w tle. Samochody same przyjadą a miejsce musisz Ty wybrać :)
2. Panoramowanie trzeba ćwiczyć - prowadzić auto w celowniku nie jest wcale takie proste.
3. Czas migawki (jak scooter już zauważył) rozmywa tło ale trzeba umieć jak w pkt. 2
i najlepiej AF SERVO ustawić
i seriami seriami :mrgreen:
pozatym ciaśniejszy kadr jest bardziej efektowny :p
Zaibatsu> mam wrażenie,że pierwsze foto nie est tak do końca czystym panoramowaniem... :) nie było aby ingerencji PS dla rozmycia tła?? :)
Nie wiem czy znajdę jeszcze orginał ale mam w pracy całą serię takich fotek z tej imprezy niedowiarku :p
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pozatym zauwarz że ręce biegacza są rozmyte w ruchu co wskazuje na użycie długiego czsu otwarcia migawki gdyby obiekt nie był śledzony to cały biegacz zostałby rozmyty ;p
Bardzo dziekuje za cenne rady.
napisałbym tu kilka rzeczy ale uznacie je za herezje :roll:
napisz, zobaczymy ;)