EF 70-200 f/4 L + Kenko 1.4x / Extender 1.4x
Witam
Od dłuższego czasu myślę o zakupie extendera 1.4x do mojego 70-200 f/4 L, bo 200/320mm przestaje mi wystarczać. Przeczesałem forum ze wszystkich wątków i postów na ten i pokrewne tematy i niestety co opinia to inna, od mówiących że to jest totalna porażka, lepiej jest wykadrować w PS, przez te co mówią że jest nieźle, wystarczy przymknąć by było super aż do opinii że ostrość jest rewelacyjna nawet z konwenterem na pełnej dziurze. Póki co jestem w kropce, muszę niestety jeszcze sporo sampli przeglądnąć i sam ocenić.
Natomiast moje pytanie, z początku celowałem w oryginalny extender 1.4x II Canona, a jest także konkurencyjny, tańszy kenko. Ponoć optycznie są takie same.
I nie wiem, kupując kenko zaoszczędziłbym sporo, ale nie wiem czy aby na pewno jest taki sam optycznie, skoro jest o tyle tańszy, jak współpracuje z 70-200/4, czy kaprysi, jak z AF, o Extenderze można powiedzieć że oryginał to jednak oryginał, lecz cena kenko jest dużo niższa. Na forum są jedynie wzmianki na temat współpracy tych dwóch z 70-200, więc pytam czy znacie jakieś porównania fotograficzne, linki, strony, wasze doświadczenia?
I co myślicie o całej tej sprawie podłączania telekonwentera do 70-200/4?
Rozbieżność opini jest tak duża że wolę się spytać jeszcze raz
Dziękuję
Adrian Pietrzak