mam takie pytanko do posiadaczy battery grip.
czy baterie umieszcze ne w gripie zużywane są równomiernie czy moze najpierw jedna potem druga?
pzdr
Wersja do druku
mam takie pytanko do posiadaczy battery grip.
czy baterie umieszcze ne w gripie zużywane są równomiernie czy moze najpierw jedna potem druga?
pzdr
Wszystko na to wskazuje, że równomiernie. I równo 'padają' w związku z czym zawsze bardziej opłaca się korzystać z jednej baterii, a drugą mieć w zapasie.Cytat:
Zamieszczone przez Voytas
Jak rowniez jedna bateria wystarcza na ok 400 zdjec a dwie w gripie na ponad 1000 jakims cudem ;) (nie chce mi sie rozpisywac dlaczego - kiedys byl o tym bardzo dobry watek na pl.rec.foto.cyfrowa ) .Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Dlatego najbardziej oplaca sie korzystac z dwoch w gripie a kolejne dwie miec w zapasie (tym bardziej ze bardzo dobre zamienniki kosztuja ok 80zl za pare na allegro).
A jeszcze bardziej mieć kilka gripów i pełen plecak baterii :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Grip sie zbyt dlugo odkreca i zmienia :roll: . Starczy pelen plecak baterii :PCytat:
A gdzie te wszystkie zdjecia zapisywac? ;-) (tak, tak wiem, databanki itd, to tylko zart...)
Tak myślałem :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Zrób taką próbę - włóż do gripa jedną baterię naładowaną w 100%, a drugą prawie całkowicie rozładowaną. Co pokaże wskaźnik baterii w aparacie?
Jeśli myślisz o włożeniu dwóch takich na raz to jest już wbrew wszelkim regułom.
Z tego co zdążyłem się zorientować do tej pory to nigdy nie należy „mieszać” w ten sposób źródeł. Zawsze prowadzi to do szybszego wyczerpania takiego zestawu.
Teoria sobie, a życie sobie. Przy większych ilościach baterii zawsze trafi się egzemplarz gorszy, czy bardziej zużyty niż inne.Cytat:
Zamieszczone przez maku
Grip laduje jedna baterie z drugiej, dlatego czerpie na zmiane z obu, a gdy jedna jest o jakis tam prog slabsza od drugiej to zaczyna brac z drugiej i jednoczesnie podladowuje ta slabsza z tej mocniejszej...Cytat:
Co wskaznik pokaze? Nie wiem i nie interesuje mnie to. Wskaznik ten jest to bardzo niedokladne i przez to bezuzyteczne narzedzie na ktorym nie mozna polegac... a juz z gripem to w ogole. Na wskaznik patrze tylko w momencie gdy aparat przestaje mi robic zdjecia i chce sie upewnic ze to z powodu braku pradu a nie innej awarii 8) .