Hej Panie i Panowie!
Za tydzień wybieram się do teatru... ;)
Pewnie tym razem zabiorę ze sobą aparat, lecz... nie wiem czy mozna robić tam zdjęcia... i tu kieruje do was pytanie - jak to z tym jest?
Wersja do druku
Hej Panie i Panowie!
Za tydzień wybieram się do teatru... ;)
Pewnie tym razem zabiorę ze sobą aparat, lecz... nie wiem czy mozna robić tam zdjęcia... i tu kieruje do was pytanie - jak to z tym jest?
W teatrze to raczej można robić zdjęcia na próbie generalnej.. podczas spektaklu to po prostu nie wypada...
jak sie uprzesz to możesz ale powiniens mieć ,,obiektyw teatralny,, czyli wielkiego potwora z duża dziura - bo lamp sie nie używa
To wszystko zależy. Każdy przypadek jest inny - musisz się dowiedzieć u organizatorów i wykonawców, czy możesz robić zdjęcia na spektaklu. Tym bardziej, ze to ich wizerunek.
Ja fotografuję teatr tańca, i zazwyczaj jest głośna muzyka. Zawsze focę na spektaklach. Problem polega na tym jak się zachowujesz. Czy łazisz, czy walisz 20 zdjęć serią czy raczej jedno na jakiś czas, wymachujesz obiektywem widzom przed oczami, itd, itp. Chodzi o dobry smak i uszanowanie zarówno widowni jak i artystów.
Oczywiście: bez lampy, bez wielkiego statywu w przejściu, z cichą migawką i co bardzo ważne cichym silnikiem AF, z wyłączonym beeperkiem, bez świecenia LCD tylnym rzędom w oczy. Z wyłączoną lampką wspomagającą AF (nikt nie lubi oglądać wzoru tej lampy na scenografii).
sigma 70-300 wyrobi? a resztę sprobuje się dowiedzieć lub/i wykonać
z tą ciemnością, to bym nie przesadzał.. Osobiście focę teatr jasnymi szkłami (100 mm 2.0 , 50 1.8, 20 1.8) a i tak staram się poniżej 4.0 nie schodzić...przy 100 mm to jeszcze pół biedy bo to i tak są portretówki, ale przy szerszym kadrze jakaś głębia ostrości się przydaje :)
jak ktoś jest zainteresowany wynikami to zapraszam na
foto.unterschuetz.pl/Cyganeria
Oczywiście, wszystko zależy od oświetlenia. Jeśli robi się zdjęcia w profesjonalnych teatrach (np. Teatr Wybrzeże, czy inna Opera), gdzie światłami zajmują się profesjonaliści a nie koledzy z podwórka bo akurat są wolni to i 4,5 styknie..