Zwrot sprzętu w Vobis a Prawo
Witam po raz kolejny.
Mam taki rebusik do rozwiązania - może ktoś mi coś ciekawego podpowie.
Narzeczona kupiła w/w firmie Notebooka Fujitsu-Siemens.
Okazało się, iż sprzęt jest hałaśliwy, tzn jego chłodzenie (wentylator) po włączeniu się czasem wydawał dźwięki jakby o coś zawadzał - przy dłuższym słuchaniu tego czegoś stawało się to irytujące.
Postanowiłem udać się do sklepu po 3-4 dniach od zakupu i wymienic sprzęt na drugi taki sam egzemplarz.
Bez problemu dano mi drugiego notka co mnie ucieszyło.
Po odpaleniu w domu jest praktycznie to samo.
Sprzęt reaguje na każde naciśniecie obudowy czy tez klawiatury podczas chłodzenia - tzn pisząc w tym czasie kiedy chłodzi zmienia swoje piszczenie na różne sposoby tak jakby obudowa nie była wystarczająco sztywna i po prostu dotyka coś tam delikatnie.
Nawet jak się porusza wtykiem od zasilania podczas w/w chłodzenia wiatrak inaczej brzęczy - mam 5 letnią toshibe i chłodzenie po prostu sobie szumi co nie jest denerwujące i nie jestem w żaden sposób zmusić jej do wydawania w/w dźwięków.
Nastepna sprawa to klawiatura , która jest z jednej strony luźniejsza i podczas pisania grzechocze.
Ogólnie wydajnościowo sprzęt jest ok, ale w tej obudowie to porażka.
Teraz sedno sprawy:
Czy mam prawo oddać sprzęt i żądać zwrotu gotówki:?:
Kupiłem w sklepie a nie przez internet.
Dzwoniłem do centrali i powiedziano że serwis powinien ocenić czy jest to wada fabryczna czy nie - już ja wiem jak to będzie i nie mam zamiru odsyłać tego nigdzie - chcę to oddać i mieć spokój kupując droższą nieco Toshibę.
Zakupu dokonaliśmy w poniedziałek.
Czy mogą mnie teraz wozić z tym po serwisach czy muszą jeśli tego zarządam oddać gotówkę:?:
Nie możemy sobie obecnie pozwolić na brak kompa.
Bardzo prosiłbym o pomoc - sprawa jest dość pilna.
Pozdrawiam i dziękuję.