-
Drugi obiektyw?
Jestem od nie dawna szczęśliwym posiadaczem EOSa 30D + KIT. Przymierzam się właśnie do kupna drugiego obiektywu. Chciałbym kupić zoom, do robienia portretów, który będzie w miarę jasny. Narazie zastanawiam sie nad:
Sigma 28-105mm f2.8-4 DG
Sigma 24-135/2.8-4.5 ASP
Canon EF 28-135mm f/ 3.5-5.6 IS USM
Prosiłbym o opinię o tych obiektywach i o polecenie obiektywów o podobnych parametrach. Prosiłbym także o wszelkiego rodzaje rady, które dotyczyły by kupna drugiego obiektywu. Z góry dziękuje. :wink:
-
Do portretu to by się przydało coś jasnego, żeby móc uzyskać małą głębię ostrości. To by wskazywało na pierwszą Sigmę. Nie wiem natomiast jak się ona sprawuje. Ot, taka luźna uwaga.
-
Z tych trzech bez zastanowienia brałbym Canona. Miałem ten obiektyw, jako rozszerzenie KITa się nada, ale rewelacji niestety nie będzie. Co do Sigm, to mam mieszane uczucia, choć żadnej z powyższych w ręku nie miałem. Poleciłbym Canona 24-105/4, no ale to nie ta półka cenowa, miałem okazję trochę się nim pobawić i wiem, że to będzie mój kolejny zakup.
-
A może tamron 28-75/2.8? Jest jasny, nadaje się do portretów, cena nie jest wygórowana.
Jest także Canon 24-85 USM - troszkę gorszy optycznie od w/w Tamrona, ale ma USM, no i używany można na Allegro znaleźć w cenie ok 600 zł.
-
Dlaczego zoom do portretów? A nie na przykład Canon 85 1.8?
Do portretu polecić moge też Jupitera 9, szkło ręczne ale przy portretach (zwykle) nikt nie ucieka. Do tego przejściówka na M42 z potwierdzeniem ostrości, która przydać się może i do innych szkieł.
-
Jeśli już masz kita to bez wahania 28-135IS. Dopóki mi nie odbiło z samolotami ;-) to taki zestaw (szeroki kąt plus 28-135IS) sprawdzał mi się idealnie.
-
sprzedaj kita i kup tamrona 17-50 ;)
-
Oczywiscie do portretow w takiej cenie najlepiej 85 f/1.8 USM, ale jesli chodzi o drugi zoom to moze nalezalo by juz kupic 70-200 f/4.0 L USM teraz mozna to zrobic w bardzo dobrej cenie. W plenerze bedzie bardzo dobry.
-
Bez wahania 28-135 IS, tutaj masz fotę na 135 f5.6 : http://plfoto.com/1147594/zdjecie.html , a do portretów to chyba najlepiej canon 100mm f/2 . :)
-
Sigma 28-105 2,8-4 - nie wiem jak działa jej wersja DG, ale nie spodziewałbym się rewelacyjnych zmian w stosunku do wersji bez DG, a wersja bez DG jest po prostu słaba.
Jako zoom portretowy, a zarazem uniwersalny polecałbym własnie Tamrona 28-75/2,8. Wtedy kita będziesz używał tylko w szerokokątnym zakresie, w którym spisuje sie najlepiej.
Jeśli chodzi o Canona 28-135 IS to wszystko fajnie, ale AFAIK w okolicy 70-80mm ma on już światło 5,6 co ogranicza trochę jego przydatność do portretów.
2gą opcją jest, jak ktoś sugeruje wymiana kita na Tamrona 17-50/2,8, pod względem ostrości jeszcze lepszy niż 28-75, ale może się okazać że 50mm do za krótko do portretu (zwłaszcza plener, rozmycie tła) i będziesz musiał dokupić np. 85/1,8