Balans bieli tylko wg wzorca w 300D
Zastanawiałem się czy z moim EOS-em jest coś nie tak, ale jednak wyczytałem opinię Tomasza Kulaka na temat balansu bieli i potwierdził,że prawidłowy można uzyskać wg wzorca. Co prawda przy świetle słonecznym balans automatyczny czy `słońce` sprawdza sie dobrze ale już w warunkach studyjnych to spory problem.
Just learning and learning about EOS Canon camera`s.
Re: Balans bieli tylko wg wzorca w 300D
Cytat:
Zamieszczone przez darpla
Zastanawiałem się czy z moim EOS-em jest coś nie tak, ale jednak wyczytałem opinię Tomasza Kulaka na temat balansu bieli i potwierdził,że prawidłowy można uzyskać wg wzorca.
Sorki za ignorancję, ale czym i kim do licha się tak podnieca-ć/sz? Kto to jest T.K.? Dla mnie kolejnym autorem testu typu "Master your 300D na 2. stronach w Chipie"
Poczytaj co pisze Radek o ACR, inCamera a w ogóle wszystko tam sobie poczytaj --> www.cdrom.pl
Odsyłam Cię na stronę 66. książki Bruca Frasera "Real World CameraRaw with Adobe CS"
Jest tam kilka zdjęć przed i po kalibracji "na Gretaga". Będziesz się cieszył, że kupiłeś 300D a nie 1Ds :wink: ...
Nie ma takiego aparatu, który by ustawił wszystko idealnie / neutralnie
Cytat:
Zamieszczone przez darpla
Co prawda przy świetle słonecznym balans automatyczny czy `słońce` sprawdza sie dobrze ale już w warunkach studyjnych to spory problem.
A nie ma w 300D- wasia balansu w Kelvinach? Wtedy mierzysz lampy i spokój.
Od siebie mogę Ci polecić WhiBall jako idealne narzędzie do WB w terenie.
W studio target rozmiaru A4 Gretag ColorChecker DC plus PS plugin inCamera