http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,2.h...mp;pid=1166547
Wersja do druku
nastepoca 300D brzmi dla mnie wiarygodnie, bo Rebel juz myszka traci, z punktu widzenia marketingu Canona i walki z Nikonem.
ale troche bym byl ostrozniejszy z tymi zapowiedziami. troche tak jak: nowe Nikony
przepis na nowy model: wziac starego anala, dolozyc BP, naklejke D i juz mamy nowy model.
sam bym sie troche bardziej wysilil w szopce, przed puszczniem takich obrazkow w siec ;-)
jesli nawet okaze sie to prawda (w co watpie) to ciekaw jestem czy canon zastosuje firmware z modelu 20D otwierajac tym samym drzwi nastepcy dobrego kolegi ze wschodu czy zaprojektuja zupelnie nowy soft tylko dla nowego modelu. Wydaje sie ze hackowanie modelu 300D bezposrednio przyczynilo sie do ogromej jego popularnosci co w konsekwencji przelozylo sie wielkosc sprzedazy. A przeciez o to chodzi.
mysle, ze hack firmware'u nie byl zalozony przez Canona. 300D bylo adresowane na rynek nieco bardziej kasiastych amatorow sprzetu i ew. fotografii, ktorym dobrze jest dac tanio podstawowy element drogiego systemu (bo dobre szkla i inne elementy systemu SLR kosztuja). wiekszosc z tych ludzi i tak nie ma pojecia do czego sluzy np. podnoszone lustro, albo temperatura barwowa w Kelwinach :)Cytat:
Zamieszczone przez tpop
poza tym, w ten sposob Canon sam odebral sobie klientow 20D. bo jak tylko ludzie zauwazyli, ze nie warto kupowac drogiego korpusu, jesli za jakis czas ukaze sie wersja duzo tansza, w ktorej mozliwosci mozna odblikowac... plastikowosc koniec koncow wiekszosc moze przebolec, a dobra matryca droga nie chodzi ;-)
A ja sie zastanawiam co Canon może zmienić w nowym modelu oprócz matrycy???
Na pewno nie doda spota :wink: , synchronizacji na druga lamelke, nie wydaje mi sie żeby dodal ludzki wybor sposobu pomiaru światła. Na moj góst to bedzie wieksza matryca, kolor czarny :) (może) no i E-TTL II. A jak sie okaże ze nie bedzie można go shaczyć ( a na pewno sie okaże) to ludzie przestana narzekac na 300d :)
jakbym mial obstawiac, to:Cytat:
Zamieszczone przez ted220
1. bez E-TTL II (coby nie mowic, skoro Canon osiagnal te 5 lat pozniej poziom pomiaru Minolty i Nikona, to nie bedzie od razu rozdawal maluczkim)
2. bez spota (spot jest tylko w Canonach z najwyzszej polki - tych jednocyfrowych)
3. matryca 8Mpix (jak w 20D, z podbitymi standardowymi parametrami)
4. kolor srebrny (zeby estetow ciagnac w kierunku czarnego i oczywiscie drozszego)
5. plasitk, of koz (jakie to wspaniale uczucie dotykac aparat koncowkami palcow w obawie zeby nie scisnac za mocno ;-)
6. bez synchronizacji na tylna kurtyne (myslisz, ze przecietny uzytkownik 300D ma pojecie co to jest? :D )
7. bez gniazda PC
8. i oczywiscie z gniazdkiem wezyka T3 (zeby wlascicieli 20D szlag trafial przy zakupie wezyka za 350zl, kiedy do 350D mozna kupic za 20zl z allegro :( jak ja kocham marketing Canona :evil: )
IMO Rebel był, jest i będzie w Ameryce. Zmiana nazwy to byłoby samobójstwo Canona w tym segmencie.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
IMO Radek dostaje cynk albo z fv-d.pl, z którym czasem współpracuje albo z ich drukarni - nowy fv-d wychodzi 06.02.2005...Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Poza tym, jest o nim (350d) wzmianka na forum dpreview, oczywiście zniekształcona :wink: - 24 MPx
racja. i pewnie dlatego bedzie to jakis Digital Rebel X, czy Digital Rebel T.Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
chodzilo mi konkretnie o te zdjecia Nikonow i specyfikacje. cdrom.pl jest niezly merytorycznie, ale wydaje mi sie, ze w tym akurat wypadku po prostu powtarza pojawiajace sie na fali targow plotki. zobacz zreszta te zdjecia F90, to bedziesz wiedzial skad moje watpliwosci ;-)Cytat:
tja... 24Mpix... :mrgreen: ludzie 1Ds-y i scianki Phase One posprzedaja, zeby kupic te 24Mpix :lol: onanizm sprzetowy i niezlomna wiara w sw. Mikolaja czystej postaci :D tylko ze Canon to nabijacze forsy nie swiety mikolajCytat:
Moje gdybanie o 350D:
- E-TTL II (skoro 300X ma w analogach :roll: - a to ten sam rynek docelowy), podejrzewam ze od tej pory wszystkie body Canona beda mialy E-TTL II - po co na sile ustepowac konkurencji?
- 8 mpix na matrycy z podobnymi usprawnieniami co 20D = nizsze szumy
- Firmware zawierajacy to co Wasiaware ale wygladzony (tzn widoczne te funkcje ktore dzialaja a nie wszystkie ) - nie w Custom Functions a ogolnie w menu - by brak Custom Functions nadal byl rozgranicznikiem pomiedzy klasa modeli ;) , czyli FEC , MLU itp.
- brak drugiego kolka i gniazda PC
- inne wymiary niz 300D i nowy grip :evil: (to samo co z 20D )
- byc moze ciutke lepsze fps i bufor, ale nie spodziewam sie rozwiazania szybkiego buforowania/zapisu z 20D
- szybszy start (skoro glupia Minolta Z5 ma ultra szybki start)
Tak sobie gdybamy i jedna rzecz mi się przypomina, która odgrywa wielką rolę przy zakupie dslr przez nabywców Canona w segmencie consumer. Kiedyś czytałem, kilka wywiadów z szefostwem Canona i w jednych nich koleś mówił o dziale RD, kilku szkłach, które nigdy nie ujrzały światła dziennego, uups tzn. zastanego :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Zastanawialiście się co jest takim bodźcem antydSLR dla consumera?
Syf na matrycy!
Koleś mówił w wywiadzie, że dział RD bada kilka rozwiązań problemu zabrudzenia matrycy. Myślę, że jeśli nie w 350D to w tym następnym "united" body serii 1 ujrzymy jakiś altra sonic trutu tutu.