-
obiektyw do ptakow
Witam serdecznie i prosze o porade na ww.temat.Wiem ze bylo to walkowane kilkakrotnie w roznych opcjach ale prosze o chwile cierpliwosci i sessowna porade jak nie stracic duzych pieniedzy a zyskac dobre szklo.Zastanawiam sie nad zakupem Sigma 50-500 ,canon 400 f.5.6 , canon 100-400 f.4-5.6 lub canon 300 f.4.Powtarzam jeszcze raz ze chodz mi o szklo do foto ptakow z aparatem canon 30D.Pozdrawiam i czekam na powazne porady Slonkaap
-
Canon 100-400 mm f/4.5-5.6 L IS USM, stałki są fajne ale nie koniecznie praktyczne przy fotografowaniu ptaków
-
Masz na myśli raczej wróble, czy bieliki?
-
Z tego co podałeś to do ptaków najlepsze bedzie 400 5,6L Co to 100-400 to ptaki i tak bedziesz fotografował na 400 ( w tym temacie cierpi się na kompleks krótkości :) ) a ta ogniskowa w tym zoomie najostrzejsza nie jest. 400 5,6 ma pozatym niesamowicie szybki AF co jest idealne do ptaków w locie
-
tez mysle ze u Ciebie najlepiej sprawdzi sie 400 f5,6 L.. jesli chcesz focic tylko ptaki to bedzie to idealny wobor.. ja kupilem bigme ale do swoich zdjec potrzebuje uniwersalnosci zooma + fakt, ze nie nastawiam sie tylko i wylacznie na "pierze" :p ..no, i moze jeszcze te 500mm mnie skusilo :mrgreen:
-
wybierz 400 L dokup Tc 1,4 a jak bedziesz mial przypływ gotówki to 70-200f4 - te trzy rzeczy beda dobre do ptaków , reportzrzu czy do cioci na wieksza imprezkę.
mysle ze to najostrzejszy wybór jaki mozna podjąc - na 200 i 400 mm to zyletki w porównaniu z 100-400 a jak dopniesz jakikolwiek TC i bedziesz chcial zobaczyc jakie piorko zeby ropoznac gatunek podziekujesz canonowi ze stworzył 400L
-
400/5.6 L. Ale być może na PMA lub przed pojawi się wersja z IS. Dlatego jeśli Ci się nie spieszy może warto poczekać :).
-
a jakas alternatywa na M42 jest i jak to sie sprawdza? Pewnie nie bardzo
-
najdluzszym tele jakie podpialem do 350d byla 200/4 pentacona.. nie wiem czy zauwazylbys roznice w porownaniu do obecnych, drogich szkiel.. jakosc byla rewelacyjna i tylko AF brakuje do pelni szczescia :mrgreen:
co do dluzszych niz 200 to niestety nie polece Ci nic konkretnego bo nie mam ale bazujac na doswiadczeniach z tej 200 - jesli nie potrzebujesz AF - smialo polecam 8-)
-
Widzę, że autor tematu jest mniej zainteresowany, niż wszyscy inni ;)
Co do m42 - znajomy używał lustrzanej 500 - poza wspomnianym brakiem af, kółeczka powstają na rozmytym tle i źródłach światła. Ale tanio.